Szervezet fejlesztés

Szervezet fejlesztés

Több mint egy évtizedes szervezetfejlesztői tapasztalattal rendelkezünk, melyet multinacionális cégek, középvállalatok szervezeti folyamatainak optimalizálásával, HR rendszereinek alakításával, bevezetésével, átfogó szervezeti változások menedzselésével szereztünk. Rendszerben és szintekben, felülről lefelé, illetve belülről kifelé haladva gondolkodunk és fejlesztünk.

A szervezetfejlesztés az egész szervezetet vagy önálló szervezeti egysége(ke)t átfogó, felülről irányított, tervezett beavatkozás a szervezeti folyamatokba, a fokozott hatékonyság és a szervezet egészséges működése érdekében” (R. Beckhart)

  1. Amikor a csapat a régi módon nem tud hatékonyan működni. Ezt az állapotot működési zavarok, konfliktusok sora jelzi, amelyekre semmilyen egyedi intézkedés nem lesz kellően hatékony válasz. A szervezeti egység és tagjainak teljesítménye csökken; személyes és szervezeti szintű veszteségek jellemzik ezt az állapotot. Ekkor lép fel a költséghatékonyság igénye, a termelékenység problémája és más jellemzők jelzése.
  2. Amikor a csapat nem tudja megvalósítani a céljait(szolgáltatás vagy termék, minőség, hatékonyság vagy nyereségesség terén), és a szervezet működése/kultúrája ezen még ront is, például azzal, hogy nem használja ki dolgozóinak teljesítőképességét. Lehet, hogy a nem megfelelő struktúrája, a dolgozók nem motiváltak,  esetleg nem megfelelő vezetési stílust követnek.
  3. Amikor a deklarált, formalizált folyamatok és a valóság között mély szakadékok keletkeznek.Ekkor a szervezeti kultúrával van probléma, azaz a jelenlegi formális elemeket (célokat, feladatokat, működési előírásokat) nem támogatják az informális alrendszerek (hitek, elvárások, működési és viselkedési jellemzők)
  4. A növekedésből eredő problémák kezelése. Amikor egy csapat növelni akarja a kapacitását, hogy jobban megfeleljen a környezeti (külső, belső) változásoknak. A piac változása például változásokat követel a termékek vagy szolgáltatások terén, amelyek viszont szervezeti vagy magatartásbeli változtatásokat tesznek szükségessé.
  5. Amikor egy csapat új technológiákat, új munkamódszereket akar bevezetni, ami strukturális, rendszer- és magatartásbeli változtatásokat igényel.
  6. Ahol új szervezeti egységeket hoznak létre(új osztályokat, csapatokat), ami lehetővé teszi, hogy a nulláról indulva új vezetői struktúrákat, működési rendszereket teremtsenek.
  7. Stratégiai rendszer kialakításának szükségessége, amelynek során a csapat meg kívánja határozni saját küldetését, jövőképét, általános és rész-stratégiáit, valamint közép- és rövidtávú akciótervét.
  8. A belső és a külső kommunikáció rendszerének működési problémái, amelyek igénylik annak átalakítását, mivel a kommunikáció az egyik legfontosabb mozgatóerő egy cél életében.

KÖVESS BENNÜNKET

Wieland és Wieland Kft. 2040 Budaörs, Liget utca 3/2.
Telefon: 06-23-951-410 E-mail: info@wwieland.hu

ÁSZF | Adatkezelési tájékoztató

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com