Bármi megtörténhet!

2015. 11. 30. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Cikkek, hírek, írások

Egy kísérlet a Dinamikus Facilitációval

Mielőtt jövő év elején a WWieland elindítaná a Magyarországon első alkalommal elérhető Dinamikus Facilitátor (DF) képzését ( https://facilitator.hu/kepzes/dinamikus-facilitacio), lehetővé tette az érdeklődők számára, hogy próbára tegyék a módszer hatásmechanizmusát. Az eredmény döbbenetes volt. „Már ilyen rövid idő alatt is megmutatkozott a DF ereje. Arra jöttünk rá, hogy az egymás felé távolról induló, nagyon különböző emberek kölcsönhatását nem lehet megúszni”- vonta le a rendezvény tanulságát Wieland Veronika, a kísérletet vezető, „módszer-importőr”.    

A biztonságos bemutatkozó kör nyitotta azt a nyílt demoestet, amelyet a Wwieland a KAPTÁR-ban szervezett. Az idehaza még teljesen ismeretlen Dinamikus Facilitációról (DF) szólt ez a rövid, másfél órás műhelymunka. Az ismerkedés után viszont a résztvevők hamar rátértek arra, amiért jöttek. Megoldást kértek, és kaptak. De, nemcsak azt.

Nagy távolságból indulnak, és nem a közeledés a közvetlen cél!

A DF nincs „kipárnázva”. Éppen attól lesz hatékony, hogy nincsenek szabályai, megkötései, nem húzza korlátok közé a résztvevőt semmi. Nem kell a másikra tekintettel lenni, csak magát, a meglátást, a gondját, a „kitennivalóját” kell megosztania.

A KAPTÁR-ban tartott rendezvényre egymásnak idegen, különböző életkorú, szakmai tapasztalatú, érdekű, kíváncsiságú emberek gyűltek össze , egy „próbára”. Volt köztük szenior  fejlesztő szakember, a non- és a for-profit szféra határán mozgó szervezetfejlesztő, és olyan huszonéves stratupper is, aki élete első vállalkozásának problémáját hozta be a körbe. Amint a fiatal vezető feltette a kérdését, rögtön „nekifeszültek” az indulatok. Egyből elindult a DF működése a maga automatizmusában.

Csak egy eszköze van a facilitátornak: saját maga!  

Ezen a demo-esten is láthatóvá vált, hogy rengeteg energiával kell bánnia a facilitátornak. Irányba kell fordítania azt, és védelmet kell nyújtania a megnyilvánulóknak.

„ Érdekes érzés volt ezt a rövid alkalmat facilitálni” – emlékszik vissza Veró erre a délutánra. Nem volt számára sem feltétlenül kellemes a megélése annak, hogy milyen sok, negatív érzés jöhet fel az emberekben egy pillanat alatt. De, éppen ez a rövid idő alatti megnyílás mutatta számára, hogy a különböző szintekről induló emberek hamar egymásra hangolódnak, és elkezdenek „problémát oldani”.

Már másfél órában megmutatkozott, hogy mekkora ereje van a facilitátornak. Kapaszkodó nélkül, a saját tudását, kompetenciáit használva kell átsegíteni a csoportot ezen a helyzeten.

A 2016. január 27-29-én Budaörsön tartandó, 3 napos,  licenszhez kötött Dinamikus Facilitációs képzésen Andrea Gewessler, a londoni Change that Matters vezető trénere nemcsak a hasonló helyzetek kezelését tanítja meg. A tréningen arra is lesz idő, hogy a résztvevőket a gyakorlott facilitátor teljesen elengedje, és belesüllyedhessenek a „pfuj-fázisba”, amikor olyan sokszor, sokféleképpen rágódnak ugyanazon, ami ellepi a torkot, fojtogat, és teljesen beterít. De, ha ezt kibírja a csoport, és a facilitátor nem segít, csak támogatja ezt az utat, akkor garantált a kilábalás, egy másik szinten, mint az emberi kapcsolatoknál.

Ha nincs idő a csömörre

A KAPTÁR-ban töltött idő csupán egyszeri, és túl rövid volt ahhoz, hogy ezt a szakaszt a csoport a maga teljességében átélhesse. Mégis, utólag egyértelmű, hogy a hatásmechanizmus bemutatása kedvéért érdemes volt kísérletezni ezekben a szűk keretekben.

A DF-nek azonban van másik arca is. Ha nincs szükség ekkora energiamezőre, mert az a téma, amelyről „DF-es módon” szeretnének tárgyalni, nem teszi szükségessé, akkor még strukturálásra, kérdésfeltevésre is alkalmas ez a fajta facilitáció.

A lényeg az, hogy a messziről, más szempontból indulók számára a közös halmaz megtalálását, az egymáshoz már nagyon idomulóknak pedig egy merőben új szempontrendszert képes adni ez a nagyon más, különleges módszer.

Készítette: Filius Ágnes