Open Space

Open Space technika: nyitott légkör és szabad tér, ahol szárnyal a kreativitás

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy nagyon régóta vágyott konferenciáról, szakmai napról csalódottan és minimális hasznos ismerettel értünk haza. A hosszúra nyúlt kerekasztal-beszélgetések és előadások helyett sokkal több új információval gazdagodtunk az előadások közötti kávészünetben vagy a dohányzóban spontán kialakult párbeszédek során. Ebből a tapasztalatból alakult ki a ma már igen népszerű Open Space, azaz Nyitott Tér technika.

Az Open Space technika ereje abban rejlik, hogy senkit nem kötelez semmire. Itt nincsenek napirendi pontok, előre meghatározott, kötött szabályok. A facilitátorok nem témafelelősök, csak a minimális keretek betartására figyelnek és rögzítik az elhangzottakat. A módszer nem csupán kisebb csoportok, hanem egészen nagyok együttműködését is támogatja, legyen szó egy egész napos, de akár három-, négynapos konferenciáról. A kulcs a bevonódásban rejlik: a résztvevők nemcsak a saját maguk által bedobott témák megoldására törekednek, hanem aktívan és felelősen belefolynak a mások által felvetett problémák boncolgatásába is. Tehát felismerik azt, hogy ha ők koncentráltan és teljes erőbedobással segítenek másokon, akkor ugyanezt a segítő, támogató és problémamegoldó hozzáállást kapják majd vissza saját témájuk feldolgozásakor.

„Az Open Space módszertana nemcsak hatékonyan segít megoldani a felvetett problémákat, hanem együttműködésre, bizalomra és felelős viselkedésre tanítja a résztvevőket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem minden szervezet áll készen erre a módszerre. Ahol csak demokratikusnak tűnő megközelítésre lenne szükség, ott semmiképpen se az Open Space-re gondoljunk!” – mondta Wieland Veronika, a Wieland és Wieland Kft. vezetője.

Legutóbb a Coaching Camp rendezvényen vitattak meg a coachok számukra fontos témákat az Open Space technika segítségével.

„Coachként fontosnak tartom, hogy része legyek a szakmai vérkeringésnek. Az a fajta szabadság és szervező elv, amely az Open Space technikában rejlik, lehetővé tette ezen a szakmai rendezvényen, hogy bárki megmutathassa magát, mindenki ott legyen jelen, ahol éppen jelen akar lenni és létrejöhessenek új kapcsolódások is. Sokat adott nekem ez a két nap: bátorságot, nyitottságot, rugalmasságot és az önismeretben való fejlődést. Ezeket mind meg tudtam élni és viszem tovább magammal” – számolt be élményeiről Nyáriné dr. Mihály Andrea coach.

„Már a tavalyi évi Coaching Camp záróeseménye is az Open Space jegyében telt, így idén is nagyon vártam a módszer alkalmazását. A támogató közeg és légkör olyan nagy bátorságot adott, hogy idén én is felvetettem a saját témámat, ami az érték és értékrend témaköre volt. Az esemény óta sokkal nagyobb teret biztosítok másoknak és meghagyom a felelősségüket, hogy annyit és azt tegyenek az együttműködésbe, amennyit és amit jónak tartanak. Ez a megközelítés az, ami segíti szárnyalni a kreativitást” – fűzte hozzá Nardai Brigitta coach és tréner.

Gyere és jelentkezz ITT a WWieland Akadémia Open Space facilitátori képzésére, ahol olyan, a gyakorlatban használható tudást kapsz, amely segítségével tudatosan segítheted a csoportfejlesztést, a tudásátadást. A következő képzés időpontja: 2017. november 24.

 

 

 

Aktuális TIPP:

Lélekhurok – Lélekhúrok. Elakadások és oldódások az egyén és a szervezet lelkében. 6. alkalommal szervez tematikus vezetői konferenciát a Venustus.

Részletes leírás és jelentkezés itt

Amennyiben jelentkezéskor a Wieland Kft-re hivatkozol, 20% kedvezményt kapsz a regisztrációs díjból. A jelentkezési lapon a 20 % kedvezménynél válaszd az “Egyéb”sort, és írd be, hogy Wieland Kft.


 

Akciós eszközök parádéja 2017. november 13-ig:

 

Open Space tanulási térkép

bruttó: 5 383 Ft AKCIÓS ÁR: 4 575 Ft
Tovább >>

The Wall Duo tábla

bruttó: 247 244 Ft AKCIÓS ÁR: 210 155 Ft
Tovább >>

 

 

 

Moderatus tréner doboz 1/15

bruttó: 34 638 Ft AKCIÓS ÁR: 29 440 Ft
Tovább >>