Tudatos jelenlét a facilitációban

Facilitátorként egy-egy megbeszélés vagy workshop levezetésénél kiemelten fontos semlegességünk megőrzése, azonban talán még ennél is fontosabb az, hogy a facilitátor milyen minőségben van jelen. Mennyire tud hatással lenni a résztvevőkre, mennyire tudja kihozni a csoportból a legtöbbet… A kulcs a tudatosságban rejlik. Ez inspirálta Wieland Veronikát és Sivó Imrét az október 10-i Tudatos jelenlét a facilitációban tréning kidolgozására.

„Minden egy kellemes beszélgetéssel indult, ahol is Sivó Imre, szervezetfejlesztő, vezetési tanácsadó, és executive coach-csal azt keresgettük, hogy az ismert facilitátori kompetenciákon túl, mi mindenen múlik egy workshop sikeressége. Mi lehet az a plusz?”- avat be bennünket Wieland Veronika, tréner, facilitátor a képzés gondolatának megszületésének körülményeibe.

Miben különbözhet, ha a facilitátor technikailag jól levezeti a meetinget attól, amikor személyes jelenlétével hozzájárul a találkozó sikeréhez? Az igazi különbség jelenlétnek a minőségében, mélységében, tudatosságában rejlik. Észlelni azt, amikor elrugaszkodik a csoport a saját realitásától, vagy amikor túl hamar ítélkeznek a dolgok felett, esetleg azt, amikor olyan terhet akarnak a facilitátorra tolni, ami semmiképpen sem az övé, alapos felkészültséget és minden ítélettől mentes, szabad figyelmet igényel.

„Egy jó facilitátornak ismerni kell a folyamatokat, a megbízói igényeket, módszertanokat, de legfőképpen önmagát. Az eredményes facilitáció alapja az önismeret és a tudatosság. Tudatos jelenlét, a figyelem tudatos irányítása, szándék szerinti döntések meghozatala, megfelelő beavatkozás megvalósítása vagy éppen tudatos elhagyása. Mindez önmagunk, reakcióink, „dobozaink”, határaink, mozgatórugóink ismerete nélkül lehetetlen” – emelte ki Veró.

Facilitátorként nem az irányítás a cél, hanem a vezetés, a folyamat mederben tartása azáltal, hogy felismerjük azokat a szélsőséges, speciális helyzeteket, amiket a csoport, egy konfliktus, maga a téma, vagy esetleg mi magunk, mint facilitátorok generálunk. Ehhez bizony mindvégig semleges, külső nézőpontból kell tudnunk szemlélni a külső és belső történéseket. A

Tudatos jelenlét a facilitációban képzés önismeretre, semlegesség megőrzésére és tudatosságra épít. Gyakorlott facilitátorként, vezetőként fontosnak tartjuk, hogy ezek ne csak elméletben legyenek meg, mint fontos készségek, hanem a résztvevők már a tréning során is gyakorolják a saját érzéseik, gondolataik kezelését, figyelmük kint tartását, ítéleteik elengedését. Célunk, hogy a facilitátori kompetenciákon keresztül nézzenek önmagukra, képesek legyenek felmérni, hogy valóban semlegesek-e egy adott szituációban és saját érzéseiken, félelmeiken, berögződéseiken felülemelkedve, a lehető legjobb döntést hozzák.

A képzés sajátossága, hogy a másfél napos képzés két napja között lévő néhány hét lehetővé teszi, hogy az első napot követően a résztvevőknek legyen alkalma arra, hogy a tanultakat beépítsék, figyelgessék önmagukat, reakcióikat, és a következő fél napra, mindezt behozva, még célirányosabban tudjanak dolgozni önmagukon.

Ha te is szeretnéd magasabb szintre fejleszteni facilitációs képességed, fontos számodra a tudatosság, akkor szeretettel várunk az október 10-i Tudatos jelenlét a facilitációban képzésünkön.

 

 

 

Aktuális TIPP:

   

Felszabadító technikák workshop
2017. október 27.

Számos kisebb időigényű, egyszerű technika egy-egy meeting beindításához, a résztvevők kapcsolódásához, új ötletek generálásához csupán egy nap alatt.

Bővebb információ és jelentkezés: ITT

Akciós eszközök parádéja 2017. agusztus 21-ig:

 

SketchOne 0,1-0,7 mm készlet

bruttó: 3 503 Ft AKCIÓS ÁR: 2 975 Ft
Tovább >>

mySketchbook vázlatfüzet szett

bruttó: 5 801 Ft AKCIÓS ÁR: 4 930 Ft
Tovább >>

 

 

 

ModCase Pin-it tréner koffer

bruttó: 128 952 Ft AKCIÓS ÁR: 109 610 Ft
Tovább >>