Vizuális facilitáció sikere a céges nyelvoktatásban

2017. 04. 18. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Cikkek, hírek, írások

A május 18-19-i Vizuális facilitáció képzésünk kapcsán Pályer Krisztával, egy multinacionális informatikai vállalat angol nyelvtanárával beszélgettünk a tréningről, az ott elsajátított tudás gyakorlati alkalmazásáról. Kriszta tavaly megszerezte a Qualified Facilitator(R) címet, és azóta nagy erővel dolgozik azon, hogy a facilitációs szemlélet nyújtotta előnyöket a céges nyelvoktatásban is kamatoztathassa. Kezdeményezéseit kollégái és vezetői egyaránt elismerik, támogatják.

„Nyelvtanárként már pályám kezdete ótanapi szinten használok vizualizációs technikákat, mivel tapasztalom, hogy nagymértékben elősegítik a tanulási folyamatot, a tananyag megértését, a jó hangulatot, a motiváció fenntartását, és sok olyan dolgot is, amelynek talán nem is vagyok tudatában”

– vágott bele Kriszta a témába. „A vizuális facilitációs tréningre nagy izgalommal és lelkesedéssel mentem, mert biztos voltam benne, hogy segíteni fog mindennapi munkámban. És nem csalódtam. Nagyon jól éreztem magamat, felszabadultan tudtam együtt dolgozni a többiekkel, rengeteg hasznos tanácsot és ötletet kaptunk, és ami még fontosabb: MINDENT KI LEHETETT PRÓBÁLNI!” –emlékezett vissza a képzésre.

Vizualizáció gyakorlati alkalmazhatósága

Kriszta a tanultak egy részét azonnal bevetette az órákon, más részüket lépésről-lépésre vitte be nyelvi csoportjaiba. Azt vette észre, hogy már nemcsak őt lelkesítettek a színes rajzok, plakátok, szimbólumok, hanem tanítványai is sokkal motiváltabbakká váltak. És nemcsak a vizuális típusok! „Arra vagyok a legbüszkébb, hogy tartottam egy céges szintű fogadóórát, melyet az aulában saját készítésű plakátokkal reklámoztam. Sokkal nagyobb sikere volt, mint amire számítottam. Olyanok is jelen voltak, akik csak a plakátot látták, de az online meghívó hatására nem jöttek volna el…” – emelte ki a szakember a vizualizáció bevezetésének legmeghatározóbb lépését.

Vizualizáció egyéb facilitációs technikákkal kombinálva

„A vizualizációt a tréning óta minden angolórán használom a különféle facilitációs technikákkal ötvözve, és azt kell, hogy mondjam, megérte. Azóta több tanítványtól is kaptam már olyan visszajelzést, hogy már az angolterembe bejönni is nagyon szeret a színes és izgalmas környezet miatt. És akkor az órán bevetett vizuális elemekről még nem is beszéltünk…” – emlékeztet bennünket Kriszta, hogy még bőven van potenciál a vizualizációban.

A tanfolyam eleji bemutatkozás színes kártyákkal

Minden résztvevő felírja a nevét, elvárásait, legfőbb erősségeit és egy-egy személyes dolgot kategóriánként különböző színű post-itre. A flipchartra felragasztott színes gondolatok alapján pedig elmondják „bemutatkozójukat”. Ezek a bemutatkozó plakátok rövid tanfolyamok esetén végig, jól látható helyen, a falon maradnak, emlékeztetve az elvárásokra és arra is, hogy ki mit fog megtenni sikeres tanulása érdekében. Továbbá fontos a személyes információk szem előtt tartása is, hiszen így a későbbiekben akár szabad beszélgetésekben is előkerülhetnek. A tanár tapasztalata szerint ezek a plakátok kifejezetten jó csapatépítők, különösen olyan esetekben, ahol gyorsan kell kiépíteni egy bizonyos fokú bizalmi szintet a résztvevők között, a közös munka előmozdítására és az intenzív eszmecserére.

Ezek után mit is mondhatnék… a helyedben én semmiképp sem hagynám ki a május 18-19-i Vizuális facilitáció tréninget! – zárta Kriszta a beszélgetést.