Moderációs és vizuális elemek a coachingban

2016. 06. 06. | Írta: WWieland | Kategória: Coaching

A moderáció ma már ismerősen hangzik, azonban a szó hallatán a legtöbben még mindig egy beszélgetésre, egy konferencia levezénylésére, egy bejegyzés moderálására asszociálnak. Pedig ez egyben egy olyan folyamatszabályozó módszer is, ami garantálja a csoportos megbeszélések és együttműködések sikeres kivitelezését, időbeni tervezhetőségét és eredményességét. Kiválóan alkalmazható team coachingban csakúgy, mint a vizualizációs elemek, melyek nemcsak az érzelmek felszínre hozását, az információfeldolgozást, hanem a tanulást is segítik.

Moderációs eszközök team coachingban

“A team coachingban kevesebb irányzat van, és szerényebb eszköztár áll a coachok rendelkezésre. Ezért meggyőződésem, hogy a moderáció az egyik leghatékonyabb módja és egyben alaptechnikája lehet egy csoportos coaching helyzetnek”– mondta Wieland Veronika, a WWieland ügyvezetője.

A moderációt a szakember olyan eszköznek tartja, ami – többek között – team coachingban is nagyszerűen alkalmazható. A technika lényege a biztonságos keretben, “azonos szemmagasságban” és a transzparens struktúrában rejlik.

Ez egy olyan írásos, vizualizációs módszer, amely többek között elősegíti a kreativitást, a csoporttagok bevonását a tervezés, problémamegoldás, döntéselőkészítés, döntéshozás, illetve a tanulás folyamatába.

„Mivel a módszer „vivőeszköz”, bármilyen meglévő és használt technikával, menetrenddel szabadon kombinálható, szükség esetén egyes részeit külön-külön is fel lehet használni. A folyamatban résztvevők ötletei, gondolatai és nem utolsó sorban a hozzáállásuk az, ami az eredményt döntő módon befolyásolja”– emelte ki Veró, aki maga is coachként és moderátorként is tevékenykedik.

Vizualizáció ereje

A moderáció során alkalmazott szín- és formavilág nemcsak érdekessé, de tagolttá és átláthatóvá teszi a feldolgozott témát.

A moderációs eszköztár segít a figyelem fenntartásában, a memorizálásban és az információk későbbi feldolgozásában is.

A felnőttek körülbelül 80 százalékának a vizuális tanulás könnyebb, gyorsabb és mélyebb. Ha valaki fejlesztőként nekik szeretne segíteni, akkor mindenképp érdemes vizuális elemekkel dolgozni. A vizualizációt, grafikus ábrázolást támogató Bikablo® termékcsalád abban segít, hogy konferenciákon, tréningeken, workshopokon és coachingban is működhessen a rajzos emlékezet. Ennek érdekében a Bikablo® palettát többek közt ábrák, sablonok, sematikus mintarajzok, jegyzetfüzetek alkotják.

Coaching folyamat rajzok és ábrák mentén

Ha egy vizuális coaching útmutatóra vágysz, akkor a coachok, stratégák, facilitátorok és művészek által megalkotott Visual Coaching Guides-ra biztosan számíthatsz.

Szerkesztői azzal a céllal hozták létre, hogy támogassák és felgyorsítsák az átmenetet aközött, aki ma vagy és aki holnap akarsz lenni.

Az élet útja magában foglalja a szakmai készségek, ismeretek és képességek fejlesztését, valamint a szerzett tapasztalatok, intuíció és a képzelet használatát. Az útmutató mentén haladva felszínre kerülnek az erősségek, és lehetővé teszi az egyén számára, hogy vizuális képek használatával megteremtse azt a professzionális életet, amely irányába előre akar lépni.