Vedd a kezedbe a moderálást!

2016. 05. 02. | Írta: WWieland | Kategória: Coaching

Vedd a kezedbe a moderálást és ints búcsút a hosszú és értelmetlen megbeszéléseknek

Azok a korlátok, amelyeket szinte minden vezetőfejlesztő megközelítés felsorol, a moderációs technikával átléphetők. Ha mindenkinél csak egy tudásszilánk van jelen, és nagyon gyorsan kell hatékonnyá válni, akkor olyan eszközre van szükség, ami segíti a felhatalmazást, de ugyanakkor „könyörtelen” a feladatok szétosztását és a megoldások behajtását tekintve. Ilyen eszköz a német precizitással kidolgozott moderáció. A május 26-27-i Moderációs technikák képzésünkön a résztvevők azon túl, hogy elsajátítják a módszertant és megismerik az eszközöket, a gyakorlatok során olyan tudást kapnak, amit a munkájuk során élesben tudnak alkalmazni.

Szinte mindenkinek jutott már a teljesen unalmas és szétfolyó megbeszélésekből, ahol próbálta ugyan megfogni a meeting célját, értelmét, de ez nem minden esetben sikerült.  Tapasztalataink szerint ezekről az alkalmakról legtöbbször a hatékony problémamegoldás hiányzik, ezért előbb-utóbb frusztrálttá válnak az ilyen meetingek résztvevői.

Moderáljuk magunkat!

„A módszer rendkívül hatékony, hiszen nagyon rövid idő alatt rengeteg információ, ötlet, vélemény lát napvilágot az őszinteség tükrében”– állítja a moderációt a WWieland Akadémián elsajátító tréner, László Zsuzsanna. A Provident Zrt. szakemberét a szabályok segítik a konfliktusok megelőzésében, és ezek segítenek abban is, hogy a részvevők gyakorolhassák a tiszteletet, a türelmet és egymás gondolatainak meghallgatását, megértését. A moderációs eszköztár segít számára a figyelem fenntartásában, az információk megőrzésében, és a későbbi feldolgozásban is.

A moderáció során alkalmazott szín- és formavilág érdekessé, tagolttá és átláthatóvá teszi a részvevők számára a feldolgozott témát.

„Szervezetfejlesztés során ez egy zseniális eszköz, mert olyan fórumot biztosít, ahol a  moderációs szabályoknak köszönhetően felszínre kerülhetnek megoldandó problémák, elégedetlenségek, kérések, ami eddig az egyéni felvállalás miatt elmaradt”– állítja László Zsuzsanna. Ráadásul már kidolgozott lépésekkel és ötletekkel zárulhat minden találkozás.

A szakembernek a képzés lehetőséget adott a módszertan és az eszközök megismerésében, de legjobban a képzésen belüli moderáció megélésének lehetősége segítette, és egyben bátorította őt arra, hogy élesben is kipróbálja a munkája során.

Az egyik legjobb eszköz a bevonásra

„Tetszik a logikája és az, hogy mindenkit megmozgat, bevon, így valódi konszenzust lehet vele elérni. Egyértelműen alapeszköznek tartom workshopok, team és csoportos coaching esetén, illetve természetesen a tréningek során is”– emelte ki a moderáció előnyeit Nyáriné dr. Mihály Andrea, a Venustus Pro Képző és Tanácsadó Kft. tulajdonosa. A szakember azt is hozzátette, hogy utóbbi esetben nem a teljes moderációs folyamatot, hanem ennek egyes elemeit érdemes használni, de a moderáció logikájára fel lehet fűzni hosszabb és rövidebb folyamatokat is.

„Biztonságot ad, ugyanakkor kellő flexibilitást is, és avatott kézzel vezetve biztosítja az eredményt” – sorolja a tapasztalatokat Andrea.

„Minden olyan esetben érdemes ehhez nyúlni, amikor azt szeretnénk, hogy a közös alkotásban minden jelenlévő részt vegyen, hozzá tudja tenni a saját gondolatait, véleményét.”

Éppen ezért válik a moderáció a bevonás legjobb eszközévé

A saját gyakorlatában a legnagyobb csoport 50 fő volt, a legkisebb 3 fő, ahol eddig alkalmazta ezt az eszközt.

A fejlesztő szakember az ELTE coach képzésében oktatóként vesz részt. Ott elsőként ajánlja ezt a technikát azoknak, akik tovább szeretnének fejlődni, és csoportokkal is kívánnak foglalkozni.
„Nagyszerű eszköz, és én meg akartam tanulni”- emlékszik ma már Nyáriné dr. Mihály Andrea az első találkozására a moderációval. A saját coach képzése során ismerkedett meg vele, és akkor már igazából azon csodálkozott, hogy ez a találkozás miért váratott magára ennyi ideig.

Írta: Filius Ágnes