Bezártság vagy szabadság? online tapasztalatok

A jelenlegi helyzetben sokan kénytelenek újragondolni a lehetőségeiket és kitalálni a “hogyan tovább stratégiát”. Ez alól a tréneri, facilitátori vagy bármilyen csoportos munkát végző szakemberek sem kivételek, akik közül egyre többen az online térben próbálják feltalálni magukat.

Mi, a WWieland csapatában is úgy gondoljuk, hogy rengeteg platform közül választhatunk, ha coaching, tréning és facilitátori tevékenységeinket a #maradjotthon időszakában is folytatni szeretnénk. Wieland Veronika az online tér kihívásairól, előnyeiről-hátrányairól mesélt.

Legyünk nyitottak és türelmesek!
Természetes, hogy a virtuális tér nem mindenkinek komfortos. Valaki örül az online lehetőségeknek, valaki pedig tart tőle. Ami biztos: kérdések mindenkiben lesznek és vannak is. Ne féljünk tőlük! Szakmai fórumokon nagyon hasznos párbeszédek indultak. Tájékozódjunk és adjunk magunknak időt! Egy kis türelemmel, nyitottsággal könnyebben tudunk alkalmazkodni a megváltozott helyzethez.

Melyik platform legyen?
Az biztos, hogy online platformból nincs hiány, nagyon sok remek felület közül lehet választani, egyik-másik segítségével a tantermihez hasonló élményeket biztosíthatunk a workshop vagy tréning résztvevőinek. Alapszabály: olyan platformot válasszunk, aminek minden lehetőségét ismerjük, kipróbáltuk az összes funkcióját, kikísérleteztük, mit tud. Csak így lehetünk a virtuális térben is magabiztosak.

Fontos a videó
Amíg az offline térben egy csoportmunka során árad az energia, azonnal látjuk a résztvevők arcán mi zajlik bennük, addig az online térben ez nehezebb. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy az általunk választott platform rendelkezzen videó lehetőséggel. Fontos, hogy lássuk a résztvevők arcát, hiszen ezek a jelek segítenek majd nekünk a közös munkában. Azt a funkciót viszont, hogy saját magunkat is lássuk, ne csak a résztvevőket, érdemes kikapcsolni. Ugyanis akarva akaratlanul is meg-megnézzük magunkat, ez pedig elviszi a fókuszt a csoportról.

Rövidítsünk
A virtuális tér sokkal fárasztóbb közeg minden résztvevő számára, éppen ezért tartsuk szem előtt, mit és mennyit bír a csoport. A tapasztalatok azt mutatják, hogy körülbelül másfél óra az, ami ideálisan bírható és befogadható, ennél hosszabb időn keresztül nem lehet fókuszálni, a figyelmet tartani. Jönnek az e-mail-ek, mászkálnak a gyerekek, beszűrődik a szomszéd szobából a sürgés-forgás, mentálisan egyszerűen nem tudunk eléggé jelen lenni és koncentrálni. Facilitátorként, coach-ként érdemes szem előtt tartani ezt is, tartsunk többször szünetet! .

Interaktivitás
A fent nevezett okok miatt is nagyon fontos, hogy tegyük annyira interaktívvá a csoportfolyamatokat, amennyire csak tudjuk. Ehhez használhatunk más egyéb platformokat is, ahol a háttérmunkák zajlanak, ahol tároljuk az ötleteket, gondolatokat, rögzítjük az akcióterveket. Fontos lehet az is, hogy ha csoportlétszám elér egy határt, hívjunk segítségül egy co-facilitátort, így a figyelem biztos nem veszik el.

Ne felejtsük el, hogy ahogy nekünk, úgy a résztvevők többségének is új a virtuális világban zajló meeting, workshop vagy coaching. Nyugodtan kezdjük úgy a közös munkát, hogy elmondjuk, nem vagyunk még tapasztaltak ezen a téren, de nagyon akarjuk és kérjük a csoport támogatását, türelmét.

Izgalmas világ a virtuális tér, rengeteg lehetőséget rejt magában. Ha pár alapszabályt betartunk, ezeken a platformokon is magával ragadó, eredményes csoportmunkában lehet részünk. Kitartó önfejlesztést és magabiztosságot ebben az új közegben mindenkinek!

Aktuális tippek neked:
  

Fejleszd magad online – Kérdezéstechnika

Fejleszd magad tértől és időtől függetlenül Kérdezéstechnika online képzésünkön! A jó kérdés ugyanis elengedhetetlen egy csoportmunka során. Ez a kurzus megismerteti veled a jó kérdés hozzávalóit.

Fejleszd magad otthon – termékajánló

Ha tanácstalan vagy, hogy is kezdj hozzá az otthoni önfejlesztéshez, nézz körbe webshopunkban, ahol egy csokorba összeszedtük azokat az eszközöket, amelyek segítségedre lehetnek! #maradjotthon

 

 

 

Fejleszd magad online – Moderációs technikák

Moderációs technikák online képzésünkön olyan módszereket sajátíthatsz el, amelyek még sikeresebbé teszik megbeszéléseidet, workshopjaidat. A kurzus 5 egymástól elkülönülő, de együtt is remekül használható technikát tanít meg. A videókban bevágott csoportmunkák felvételei segítenek pontosan értelmezni a módszert alkalmazás közben. A munkafüzetek gyakorlatai pedig remekül segítik az alkalmazás előkészítését.

Akciós eszközök parádéja 2020. április 13-ig:

myWorkBoard

bruttó: 13 960 Ft
AKCIÓS ÁR*: 12 565 Ft
Tovább >>

BulletProof – jegyzetfüzet

bruttó: 8 834 Ft
AKCIÓS ÁR*: 7 510 Ft
Tovább >>

 

 

 

bikablo® 1 – Grafikus jegyzetelési útmutató

bruttó: 12 730 Ft
AKCIÓS ÁR*: 10 820 Ft

Tovább >>