Tréning vagy facilitáció? Mikor melyiket válasszuk?

2021. 08. 05. | Írta: WWieland | Kategória: Egyéb kategória

A tréning és a facilitáció fogalmakat nagyon sokszor összekeverik, pedig nem ugyanazt jelentik. Egy laikus számára talán első hallásra a két kifejezés között nem sok különbség van, pedig nagyon fontos, hogy tudjuk, melyik mit is jelent pontosan.

A facilitáció és a tréning is egy-egy fontos fejlesztési forma, jellemzően mindkettő valami új létrehozásáról szól. Az egyik nagy különbség a kettő között az, hogy amíg a tréning kívülről visz be tudást és azt gyakoroltatja a résztvevőkkel, addig a facilitáció a csapatban rejlő tudást ‘használva’, jól meghatározott folyamat mentén vezeti a résztvevőket a cél felé.

Fontos különbség még az is, hogy a tréner egy csoportmunkában nagyon aktívan részt vesz, a facilitátor viszont mindig semleges nézőpontot képvisel. Hogy ez a gyakorlatban mit is jelent?

A facilitációval foglalkozó szakemberek, azaz a facilitátorok szerepének fontossága vitathatatlan: teret adnak a közös gondolkodásnak és kreatív együttgondolkodásra biztatják a résztvevőket. Egy jó facilitátor nem szól bele a tartalomba, tehát nem irányítja a folyamatot, hanem egy meghatározott folyamat mentén tereli és a megfelelő mederben tartja azt. Ebben segítségére vannak különböző facilitátori technikák, másrészt pedig az a tudatos jelenlét, ami segíti egy facilitátor figyelmét tudatosan irányítani és egy külső nézőpontból megengedő, elfogadó figyelemmel szemlélni a történéseket.

Egy tréner ezzel szemben nagyon aktív résztvevője a csoportmunkának, hiszen átadja a benne rejlő tudást, módszert, készséget a résztvevőknek, akik az ő segítségével, a megszerzett tudás, készség birtokában lesznek majd képesek megoldani egy problémát vagy választ találni kérdésekre.

A tréning és a facilitáció közötti különbségekről nagyon hosszan lehetne még értekezni, így arra biztatunk, hogy ha érdekel a téma és szívesen beszélgetnél róla, akkor tarts velünk ingyenes Tréning vagy facilitáció? Melyiket válasszam? címet viselő webináriunkon augusztus 26-án, ahol még mélyebben kielemezzük ezt az igen csak fontos témát.