Mikropillanatok varázsa a 4. Nemzetközi Facilitációs Héten

2021. 11. 15. | Írta: Pribélyi-Nagy Melinda | Kategória: Élmények

Jó hangulatú, tartalmas workshopok, értékek és értékes gondolatok, elköteleződés, őszinte visszajelzések, igény a változás(tat)ásra és játszva fejlődés – a 2021-es Facilitációs Hét kulcsszavai

Facilitátorként idén is mi adtuk a keretet, választottunk módszertant egy-egy téma közös feldolgozásához, a résztvevők pedig kivétel nélkül beletették magukat, megosztották tapasztalataikat, figyeltek egymásra, sőt továbbmenve, képesek voltak önreflexióra is. Ennek köszönhetően jó hangulatú, tartalmas beszélgetések, izgalmas kapcsolódások, értékes gondolatok születhettek.

Hálásak vagyunk azért, hogy évről évre olyan résztvevőket sikerül bevonzanunk, akiknek lelkesedése, nyitottsága, tudásvágya és fejlődni akarása már önmagában egyfajta biztosítékot jelent arra, hogy az egyének, a csoport és mi facilitátorok egyaránt olyan élményekkel gazdagodhassunk, amiből töltekezni tudunk, amit be tudunk építeni a munkánkba, tovább tudunk vinni a magánéletünkbe.

„A facilitáció népszerűsítésén túl ezek azok a momentumok, amelyekért négy évvel ezelőtt belevágtunk a Nemzetközi Facilitációs Hét hazai szervezésébe. Szeretnénk, ha minél szélesebb kör megtapasztalhatná, hogy egy téma, projekt, vagy szervezeti kihívás hatékony megoldásán túl mekkora hozzáadott értéke van a facilitált workshopoknak, folyamatoknak” – osztotta meg velünk gondolatait Wieland Veronika, a Magyarországi Facilitátorok Egyesületének elnöke.

Mikropillanatok, azaz apró, pici történések, pozitív kapcsolódások, amelyek jó érzéssel töltenek el

Legyen az egy szó, egy gondolat, figyelmes tekintet, egy mosoly, egy érintés… Ha neked is volt szerencséd mindezt mélyebben megtapasztalni, körüljárni a Pozitív rezonancia workshopon, akkor pontosan tudod mire is gondolunk. Azonban a facilitátori és résztvevői visszajelzések alapján bizton állíthatjuk, hogy mind a ráhangolódást segítő nyitórendezvényen, mind az egyes workshopokon akadtak ilyen pillanatok szép számmal. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy aki egy workshopba belekóstolt, és megérezte a facilitált beszélgetések, és ennek a támogató közösségnek az erejét, az jellemzően a hét más programjaira is ellátogatott. A közös záróeseményen ez így hangzott egy résztvevőtől:

„Addiktív, minden évben jövünk!”

Ha szeretnél kicsit beleérezni ebbe a hangulatba, a nyitóprogramon készült mood videóval most megteheted.

Az előző évek bizonytalanságait igyekeztük kiküszöböli azzal, hogy idén online workshopokat is meghirdettünk. Azonban az volt a tapasztalatunk, hogy ha hasonló témájú online és offline workshopok közül lehetett választani, akkor a résztvevők inkább a személyes részvétel mellett tették le a voksukat. Ahogy a visszajelzéseikben fogalmaztak:„Kiszakadok a munkából, fizikailag is ott vagyok, beleteszem magam, hogy aztán én is értékes gondolatokat, tapasztalatokat vihessek haza.”

Továbbá a résztvevő vezetők, coachok, facilitátorok, scrum masterek közül többen is kiemelték, hogy hasznos volt számukra az, hogy

A workshopok aktuális problémákra világítottak rá, segítettek a beazonosításban, strukturáltságot és újszerű megközelítéseket hoztak, serkentették a kreativitást. A minden évben nagy sikert arató Lego® Serious Play idén is előhozta a résztvevők gyermeki énjét, és elősegítette a könnyed játékos fejlesztést, közös tervezést, visszajelzést.

Mindemellett több új technikát próbálhattak ki, amellyel elmondásaik alapján szívesen dolgoznának tovább akár olyan témákon is, mint a stratégiai tervezés, hibrid működés, kontroll versus szabadság kérdésköre… És csak megerősíteni tudtuk őket abban, hogy jó úton járnak, hiszen egy széles eszköztárral rendelkező, tapasztalt facilitátor rendkívül sokat tud segíteni ezen témák közös feldolgozásában.

Külön köszönet a sok résztvevői visszajelzésért, a tartalmas #facilitacioshet2021 posztokért, amelyeket workshop facilitálással, coachinggal, online képzéssel és professzionális eszközökkel díjaztunk. Köszönjük, hogy idén is velünk tartottatok. 2022 október harmadik hetét már most bevéshetitek a naptárba, de addig is még sok közös élményt kívánunk magunknak.