Események betöltése

« Összes Események

Facilitátori szerep tréning

Az esemény szervezés alatt áll!

2021.12.31. @ 09:00 - 2022.01.01. @ 17:00

A TRÉNINGET ONLINE TARTJUK!

A facilitátor legfontosabb kompetenciáit, szerepét és feladatait ismerik meg és gyakorolják a résztvevők a képzésen.

Magyarországon túlságosan népszerű a frontális megközelítés: frontálisan folyik az oktatás az iskolában, frontálisak a megbeszélések a munkahelyeken és még a vezetés is frontális maradt az idők során. Ez a működés azonban még soha, senkiből nem hozta elő az újító szándékokat, gondolatokat. Azáltal, hogy nem engedik meg az embereknek az ötletek, megvalósítások „tulajdonlását”, egyben elzárják őket attól is, hogy az egész vállalkozást sajátjuknak érezhessék. Ezért is fontos az interakció, a bevonás és elkötelezés. Ebben segít a Facilitátori szerep tréning.

A különféle csoportokkal való foglalkozás során szükséges facilitátori kompetencia legfontosabb eleme a semleges szerep elsajátítása, ugyanis ha nem sikerül ebbe a szerepbe „beleállnunk”, akkor ezzel „elvágunk” mindent, amiért az adott esemény létrejött. Meg kell teremteni azt a bizalmi légkört, amelyben a csoportot vezető facilitátor átruházza a felelősséget, lejjebb engedi a kontroll szintjét, és demokratizálja a szervezeten belüli hangulatot. Ezt úgynevezett “mentális tai chi”-vel lehet legkönnyebben elérni. A „mentális tai chi” lényege, hogy a facilitátor szempontjából mindegy, hogy a dinamika negatív, vagy pozitív töltetű. A dinamika az, ami előre viheti a folyamatot. A facilitátornak azonban meg kell tanulnia, hogy a negatív energiák ne váljanak saját Egójának részévé, hanem képes legyen minden pillanatban tisztán látni, hogy mi az ő, a résztvevők és a megbízó felelőssége. Egyúttal képesnek kell lennie energiát is pumpálni az együttlétbe, ha annak híján van a csoport.

Ahhoz azonban, hogy egy szerepbe „beleállhasson valaki”, ismernie kell azt is, hogy milyen igénnyel hívták össze az adott fórumot. Látni kell pontosan, hogy mi a keret, amelybe a megbeszélésnek illeszkednie kell. Meg kell tudni, hogy milyen célból kerültek össze éppen ezek az emberek, és az eredménynek milyen felhasználási útvonala lesz. Ha nincs pontos igényfelmérésünk, akkor ezen elcsúszhat a cél, a bizalom és a semlegesség is.

A képzés célja megismertetni a facilitátor legfontosabb kompetenciáit, szerepét és feladatait a résztvevőkkel. Ismerjék meg a csoportdinamika alapelveit, kihívásait és az alkalmazandó technikákat. Ismerjék meg a folyamattámogatás és tervezés lépéseit és a workshopokon alkalmazott kérdéstechnikákat legyen alkalmuk elsajátítani. Kapjanak rálátást a különböző módszertanokra és azok alkalmazási lehetőségeire.

Akiknek ajánljuk

szervezeti vezetői, HR szakértő, vagy önkéntes csoport vezető, tréner, csoportcoach, tanár, mediátor

Program

  • Az alap definíciók tisztázása
  • Folyamattámogatás lépései: Igénygyűjtés, folyamattervezés, megvalósítás, értékelés
  • Csoportdinamikai folyamatok, kihívások, megközelítések
  • Semlegesség megőrzése
  • Kérdezéstechnika workshopokon
  • Módszertani térkép az eligazodáshoz

Tréner

Wieland Veronika, Wieland és Wieland Kft.

Részvételi díj

72.900,- Ft (Áfa mentes)

Részletek

Kezdés:
december 31 @ 09:00
Vége:
2022.01.01. @ 17:00
Esemény kategóriák:
,

Szervező

Wieland és Wieland Kft.
Telefon:
+36-23-951-410
E-mail:
info@wwieland.hu
Honlap:
https://facilitator.hu