Mokos Katalin tréner

Mokos Katalin – A Virtuális meeting facilitátori tréning egyik fejlesztője, trénere
ezen kívül szervezeti működés fejlesztő, minősített facilitátor, Certified SAFe ® 4 Agilist

Több mint húszéves, multinacionális környezetben szerzett szervezet- & kultúrafejlesztési, valamint több éves vezetői tapasztalattal rendelkezem. A változásmenedzsment, egyéni és csoport szinten, mindennapi gyakorlatommá vált, mert állandósult a változás az iparágban, amelyben dolgoztam.

Az atipikus foglalkoztatási módok elterjedésével, a digitális nomádok munkába állásával a virtuális térben való munkavégzés mindennapjaink részévé vált. Több éven át multinacionális környezetben dolgozó vezetőként megtapasztaltam ennek pozitív és (sajnos) negatív oldalát is.

Cégünkben nagyon elterjedt volt a távmunka, a napi feladatok végzése során megszokottá vált, hogy valamelyik résztvevő online vagy telefonon jelentkezik be a megbeszélésekbe. A legnagyobb hiba, amit elkövetünk a virtuális térben, hogy ugyanazokhoz az eszközökhöz nyúlunk és ugyanolyan gyakorlatokat követünk, mintha az irodában vagy tárgyalóban személyesen jelen lenne mindenki. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen újakat kell kitalálni, de az eredményes munka érdekében máshova kell a hangsúlyokat helyezni, másként kell a tevékenységeket irányítani és nagyon sokat kell dolgozni az emberek bevonásán, az elköteleződés megteremtésén.

Napjainkban burjánzanak az online kollaborációt támogató platformok, amelyek oktató videói jobb esetben a technikai jellemzők bemutatására fókuszálnak. Nem árt azonban, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez szükséges, de távolról sem elégséges feltétele az eredményes megbeszéléseknek vagy munkavégzésnek a virtuális térben.

A tréning során azon szoft tényezőkre fókuszálunk, melyeket a többéves vezetői és facilitátori tapasztalataink alapján a sikeres csapatmunka jellemzőinek tekintünk, és virtuális és fizikai környezetben egyaránt érvényesek. Miért csináljuk rosszul, ha lehet jól is, nem igaz?