4 tipp hogyan tartsd fenn a figyelmet a virtuális térben is

2020. 10. 12. | Írta: WWieland | Kategória: Tippek

Aki vett már részt virtuális megbeszélésen, workshopon, az maga is megtapasztalhatta, mennyire más koncentrációt igényel ez a világ. Megszerezni a résztvevők figyelmét és a megbeszélés teljes ideje alatt fenn is tartani az érdeklődést, bizony nem könnyű. Íme néhány jó tanács, ami segítségünkre lehet.

Röviden

Érdemes szem előtt tartani, hogy egy résztvevő egy ültében maximum egy, másfél órán keresztül tud egy virtuális megbeszélésen fókuszálni kizárólag akkor, ha a beszélgetés kellően inger-gazdag. Ha ez az idő lejárt, elkezd izegni-mozogni, mással foglalkozni, szétesik a figyelme. Így ha ez az idő nem elég, érdemes a megbeszélést

óránként szünetekkel megszakítani.

Ha az online esemény egynapos, akkor bontsuk szét kisebb egységekre, mondjuk háromszor másfél órás idősávokra, akár különböző napokon megtartva.

Változatosan

Érdemes arra törekedni, hogy a használt módszertanokban, megközelítésekben

minél sűrűbben, ha lehet 4-5 percenként történjen váltás.

Ha például valaki négy percen keresztül beszél, tartsa is be ezt az időhatárt és utána kezdődjön egy közös beszélgetés a hallottakról vagy induljon el egy interaktív feladat.

Szelektálj

Tiszteljük meg egymást azzal, hogy betartjuk a megbeszélésre szánt időhatárt. Ne húzzuk tovább, se pár perccel, se fél órával.

Legyünk lényegre törőek, priorizáljunk!

Amit csak tudunk, vigyünk ki az online térből! Azokat a feladatokat, amelyekhez nem szükséges együtt lennünk és amelyeket a résztvevők saját tempójukban, rugalmasan tudnak elvégezni, ne akarjunk az online megbeszélés keretei közé szorítani.

Csak lazán

Bármennyire is kihívásokkal teli és sokszor idegen is a virtuális világ, egy facilitátornak fontos, hogy fókuszált és egyúttal laza is legyen. Teremtsen

kötetlen és humoros légkört, ami energizál

épp ezért táptalaja lehet a minőségi beszélgetéseknek, az inspiráló gondolatoknak.