Analóg eszközök az online térben?

2021. 02. 02. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Tippek

Nem tehetek róla, egyszerűen hiányoznak a filctollak, a papír és persze a fizikai térben az emberek! De azt veszem észre, hogy nemcsak nekem, hanem a résztvevőimnek is.

Alkalmam nyílt az előző év végén betekintést nyerni abba, hogy a vizuális facilitáció öreg rókái hogyan dolgoznak az online térben. És örömmel láttam, hogy kiválóan ötvözik az online technológiát az analóg eszközökkel.

Online térben, valós időben történő grafikus jegyzetelés, állványokra szerelt, jó felbontású webkamerákkal, vagy izgalmas elektronikus eszközökön (iPad pro) történő színvonalas minőségi rajzolás, szemléltetés, nem utolsó sorban a sokoldalú online alkalmazásokban (Miro) történő grafikus jegyzetelés segítségével

ugyanolyan erős hatást válthatunk ki a virtuális résztvevők körében, mint a fizikai térben.

Én is gyorsan beruháztam egy 8 megapixeles dokumentum kamerába (IPEVO V4K), ami olyan lenyűgöző minőségű képet tud készíteni különböző méretekben és szűrőkkel, amilyet azelőtt el sem tudtam képzelni. Találtam is egy remekbe szabott ingyenes programot (Manycam), ami több kamerát is tud kezelni, és egyéb hasznos funkciókat is nyújt, mint például az idő kivetítése, és visszaszámlálása stb.

Rögtön felvetődött két komoly műszaki probléma. Egyrészt az internet sávszélességét növelni kellett, ami végül szolgáltató váltáshoz vezetett. Másrészt a számítógépet fel kellett „tuningolni” a több kamera zökkenőmentes használatára.

Viszont ezekkel a fejlesztésekkel olyan vizuális élményt tudtam biztosítani az online tréningeken, mint még soha.

De ne felejtsük el, hogy micsoda beruházást kellett ehhez véghez vinnem. Így

hadd adjak még néhány költséghatékony analóg vizualizációs ötletet az online workshopok, tréningek szemléltetéséhez.

  1. Ha csak egy nagy felbontású webkamerád van, akkor bátran húzd magad mellé a flipchart táblát és használd az előre elkészített rajzaidat, vagy elektrosztatikus kártyákat a szemléltetésre. Vagy használj költséghatékony asztali flipchart táblát, mint a TableTop és ragyogó színű filctollakat.
  2. Fontos, hogy szépen, olvashatóan írj, elég nagy betűmérettel, hogy a másik oldalon is el tudják olvasni. Ezeket a program végén érdemes befényképezned és elküldeni a résztvevőknek. Hidd el sokkal jobban fogják méltányolni, mint a PPT prezentációdat.
  3. Használhatsz kézi táblákat, mint a szürke myWorkboard és hozzá törölhető kréta filceket, mint a Neuland ChalkOne®, aminek a túloldala whiteboard, így azon is tudsz akár lépésről-lépésre ábrákat készíteni, és bemutatni pusztán azzal, hogy felemeled és a kamera felé tartod a táblát.

Bárhogy is döntesz, ne hagyd abba az analóg eszközök használatát! Vigyél több színt a vizualizációdba általuk és még több örömöt tudsz ezáltal szerezni a résztvevőknek, nem utolsó sorban saját magadnak!