Bezártság vagy szabadság? online tapasztalatok

2020. 04. 06. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Élmények

A jelenlegi helyzetben sokan kénytelenek vagyunk újragondolni a lehetőségeiket és kitalálni a “hogyan tovább stratégiát”. Ezalól a tréneri, facilitátori vagy bármilyen csoportmunkát végző szakemberek sem kivételek, akik közül egyre többen az online térben próbálják feltalálni magukat.

Mi, a WWieland csapatban úgy gondoljuk, hogy rengeteg platform közül választhatunk, ha coaching, tréning és facilitátori tevékenységeinket a #maradjotthon időszakában is folytatni szeretnénk. Belevágtunk, rengeteget tanultunk, tanulunk és a legnagyobb tanulásainkat veled is megosztjuk.

Legyünk nyitottak és türelmesek!

Természetes, hogy a virtuális tér nem mindenkinek komfortos. Valaki örül az online lehetőségeknek, valaki pedig tart tőle. Ami biztos: kérdések mindenkiben lesznek és vannak is. Ne féljünk tőlük! Szakmai fórumokon nagyon hasznos párbeszédek indultak. Tájékozódjunk és adjunk magunknak időt! Egy kis türelemmel, nyitottsággal könnyebben tudunk alkalmazkodni a megváltozott helyzethez.

Melyik platform legyen?

Az biztos, hogy online platformból nincs hiány, nagyon sok remek felület közül lehet választani, egyik-másik segítségével a tantermihez hasonló élményeket biztosíthatunk a workshop vagy a tréning résztvevőinek.

Alapszabály: olyan platformot válasszunk, aminek minden lehetőségét ismerjük, kipróbáltuk az összes funkcióját, kikísérleteztük, mit tud. Csak így lehetünk a virtuális térben is magabiztosak.

Fontos a videó!

Amíg az offline térben egy csoportmunka során árad az energia, azonnal látjuk a résztvevők arcán mi zajlik bennük, addig az online térben ez nehezebb. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy az általunk választott platform rendelkezzen videó lehetőséggel.

Fontos, hogy lássuk a résztvevők arcát, hiszen ezek a jelek segítenek majd nekünk a közös munkában.

Azt a funkciót viszont, hogy saját magunkat is lássuk, necsak a résztvevőket, érdemes kikapcsolni. Ugyanis akarva akaratlanul is meg-megnézzük magunkat, ez pedig elviszi a fókuszt a csoportról.

Rövidítsünk!

A virtuális tér sokkal fárasztóbb közeg minden résztvevő számára, éppen ezért tartsuk szem előtt, mit és mennyit bír a csoport.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy körülbelül másfél óra az, ami ideálisan bírható és befogadható, ennél hosszabb időn keresztül nem lehet fókuszálni, a figyelmet tartani.

Jönnek az email-ek, mászkálnak a gyerekek, beszűrődik a szomszéd szobából a sürgés-forgás, mentálisan egyszerűen nem tudunk eléggé jelen lenni és koncentrálni. Facilitátorként, coachként érdemes szem előtt tartani ezt is, tartsunk többször szünetet!

Vonjuk be a résztvevőket!

A fent nevezett okok miatt is nagyon fontos, hogy tegyük annyira interaktívvá a csoportfolyamatokat, amennyire csak tudjuk. Ehhez használhatunk más egyéb platformokat is, ahol a háttérmunkák zajlanak, ahol tároljuk az ötleteket, gondolatokat, rögzítjük az akcióterveket. Fontos lehet az is, hogy ha csoportlétszám elér egy határt, hívjunk segítségül egy co-facilitátort, így a figyelem biztos nem veszik el.

Ne felejtsük el, hogy ahogy nekünk, úgy a résztvevők többségének is új a virtuális világban zajló meeting, workshop vagy coaching. Nyugodtan kezdjük úgy a közös munkát, hogy elmondjuk, nem vagyunk még tapasztaltak ezen a téren, de nagyon akarjuk és kérjük a csoport támogatását, türelmét.

Izgalmas világ a virtuális tér, rengeteg lehetőséget rejt magában. Ha pár alapszabályt betartunk, ezeken a platformokon is magával ragadó, eredményes csoportmunkában lehet részünk.

Kitartó önfejlesztést és magabiztosságot kívánunk ebben az új közegben mindenkinek!