Ezért érdemes profi trénerekbe, facilitátorokba és eszközökbe fektetni

2020. 07. 20. | Írta: WWieland | Kategória: Tippek

Egy 1979-es energia szektorban végzett, amerikai kutatás eredményeként körvonalazódott, hogy az 1000 főt meghaladó szervezeteknek már megtérül min. 2 fő, teljes munkaidős belső trénert, facilitátort foglalkoztatni.

Visszatekintve erre a korai kutatásra meglepő, hogy a jelen kor körülményei sem változtak ehhez képest. Mégis sok, ezt a méretet is meghaladó szervezet inkább külsős trénereket, facilitátorokat bíz meg, hiszen ez a költség könnyen tervezhető és egyúttal módosítható is egy olyan kiszámíthatatlan időszakban, mint a mostani.

Viszont talán pont emiatt

a folyton fennálló kiszámíthatatlanság miatt a fontossága és funkciója a professzionálisan felkészült belső trénereknek, facilitátoroknak bizonyítottan kiemelkedő!

A VUCA szó lassan jól ismert szlogenként (buzzwordként) van jelen a vállalati kultúrákban, amire agilis módon igyekszik a legtöbb szervezet válaszolni. Az agilitás, rugalmasság, alkalmazkodás létkérdéssé vált. Így azoknak a szakemberek, akiknek belülről feladatuk segíteni, megkönnyíteni az előre mozdulást, alkalmazkodást, növekedést, stabilitást stb.,

elengedhetetlen, hogy rendelkezzenek az ehhez szükséges szakmai tudással és professzionális eszközökkel.

Ha képesek vagyunk belebújni egy ilyen fejlesztési szakértő cipőjébe, gyorsan kiderül, hogy legtöbbször hol is „szorít a cipő a számára”. Amit szakmailag el lehet sajátítani sokszor a saját költségükön vállalják fel, csak hogy meg tudjanak felelni a folyton változó kihívásoknak. Módszertanokat sajátítanak el, újabb platformokkal ismerkednek és persze tanfolyamokkal igazolják alkalmasságukat. Mégis, ami nehézség a számukra legtöbbször, az a nem létező vagy silány eszköztár és körülmény, amivel dolgozniuk kell nap mint nap, mindenféle csoportokkal. Nincsenek felületek, ahová a postiteket, nagy papírokat ragaszthatnák, nem fognak a filctollak, és a helyszín, ahol a munkájukat folytatják sokszor még falakkal sem rendelkezik (pl. egy gyártósoron), hogy csak néhányat említsünk a sok kihívás közül.

Azok a szervezetek, amelyek fel akarnak készülni minden eshetőségre ebben a változékony, bizonytalan, komplex és kétértelmű VUCA világban,

fel kell, hogy vértezzék magukat olyan eszközökkel is, melyek kiszolgálnak minden igényt és támogatnak bármilyen csoportmunka folyamatot.

Érdemes ezzel kapcsolatban is „szakértőhöz” fordulni. Olyan specialistához, aki több mint 50 éve igyekszik trénerek, facilitátorok munkáját és eredményeit maximalizálni professzionális eszközeivel. Megéri befektetni mobil, tartós és sokoldalú táblákba, jól felszerelt workshop táskákba, hogy ne a körülmények jelentsék a legnagyobb kihívást a belső szakemberek számára.

wwieland.hu

wwieland.ro