STAR – Fordíts 30 percet a csapatodra, hogy élvezhesd az eredményes együttműködést!

2022. 04. 05. | Írta: Pribélyi-Nagy Melinda | Kategória: Tippek

Önámítás lenne azt mondani, hogy a covid és a távmunka nem volt hatással a munkahelyi kapcsolatainkra. Bizonyára te is éreztél olyat, hogy nehezebb kapcsolódni azokhoz a kollégákhoz, akikkel kevesebbet, vagy csak online találkoztok.

Erős vágy a fizikai kapcsolódásra

A legtöbb kutatás és a mi tapasztalatunk is azt mutatja, hogy a munkatársaknak hiányoznak a kávé- és ebédszünetben elhangzó hogyvagymostok, a reggeli kézfogások, mosolyok, a fizikai térben tartott workshopok, az elvonulós csapatépítésekről meg már nem is beszélve…. Tudod, amikor nemcsak egy kikapcsolt webkamera mögött ülve csekkolunk be egy meetingre, hanem valóban látjuk és érezzük a kollégáinkat. Ugye te is emlékszel még?! Ezek azok az apró momentumok, gesztusok, amik életet visznek a csoport- és a céges működésbe, ami nagymértékben befolyásolja azt, hogy csoport helyett csapatról beszélhessünk.

Végre kicsit vissza az irodába

Most, hogy egyre több cég és munkavállaló hozza meg azt a döntést, hogy (részben) visszatér az irodában, egyre nagyobb hangsúlyt kap a kapcsolatok rendezése, felfrissítése. Kicsit olyan ez, mint egy céges kapcsolati terápia a jobb, motiválóbb légkör, az eredményes együttműködés, közös sikerek érdekében. Hogy megéri-e ebbe befektetni? Szerintünk nem kérdés!

Oké, de HOGYAN és legfőképpen MIVEL vágjunk bele?

TIPP: Gyümölcsöző kapcsolatok STAR modellje

A Felszabadító technikák egyik remek módszere a Gyümölcsöző kapcsolatok STAR modellje éppen erre kínál gyakorlati megoldást, iránytűt a következő lépés kijelöléséhez.
Az alábbi kérdések mentén haladva egyénileg, kiscsoportban, majd a teljes csoportban vizsgáljuk meg a jelenlegi állapotot, tényeket, érzéseket, lehetőségeket és haladunk a következő lépések meghatározása felé.

  • Separateness (függetlenség) – a csoporttagok sokféleségének feltérképezése a perspektíva, szakértelem és a háttér szempontjából pl.: Mennyire vagyunk sokszínűek? Ki tudjuk-e aknázni a sokrétűségünkben rejlő lehetőségeket?
  • Tuning (egymásra hangoltság) – azt meghatározni, hogy mennyire figyelünk oda, hogyan reflektálunk egymásra, mennyire értjük meg a másikat pl.: Mennyire vagyunk egy hullámhosszon? Mennyire gördülékeny a közös munka?
  • Action (konkrét lépések) – azt feltárni, hogy mennyi és milyen lehetőségeink vannak új ötletek kidolgozására, megvalósítására, kezdeményezésre pl.: Mennyit dolgozunk valóban együtt?
  • Reason (okok) – megvizsgálni, hogy milyen előnyökkel jár az együttműködésünk, a csapatmunkánk. pl.: Mennyire fontos számunkra, hogy együtt dolgozzunk? Milyen előnyökkel jár a közös munka?

Kulcs a bizalom és az őszinteség

Ha ezekre mind-mind őszinte választ adunk és kapunk, akkor a STAR iránytűn való elhelyezkedésünk egyértelműen megmutatja, hogy merre tovább, mivel van teendőnk a még gördülékenyebb és eredményesebb együttműködés érdekében.
Amennyiben alaposan előkészítjük és maximális odafigyeléssel facilitáljuk a diagnózis (helymeghatározás) részt, a csoporttagokban garantáltan felkeltetjük az igényt arra, hogy változást érjünk el. Ehhez a konkrét lépések, egyéni vállalások innen már maguktól dobódnak.

Milyen pozitív hatásokat eredményezhet a STAR modell bevetése?

  • javul a munkahelyi légkör, a csapatkohézió
  • a csapattagok jobban megérti egymást
  • fejlődik az együttműködés szintje és minősége
  • csökken a frusztráció
  • gördülékenyebbé és gyümölcsözőbbé válik a csapatmunka
  • javulnak a teljesítménymutatók

Szeretnéd kipróbálni és elsajátítani a STAR modell alkalmazását, hogy a saját csapatodat már magabiztosan vidd végig ezen az úton?
Gyere, és tanulj meg ezen kívül még további 5 gyakorlatias, inspiráló módszert a megbeszélések, workshopok vezetéséhez, eredményesebb csapatmunka menedzseléséhez.

Várunk az Inspiráló megbeszélés-vezetési módszerek tréningünkön!

Bővebb infó és jelentkezés: ITT