GPS vagy TÉRKÉP?

2016. 07. 25. | Írta: WWieland | Kategória: Tippek

Beraktad a térképet? Megvannak a főbb városok, amiket érinteni fogunk?… Kérdések, amelyek szinte minden családban elhangoztak nyaralás előtt, alatt. A múlt idő nem véletlen, hiszen a legtöbb autós turista ma már GPS-szel tájékozódik. Persze a gondosabbaknál még mindig ott lapul az első ülés alatt a térkép.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmed speciális tanulási térképekre, melyek számos alkalommal segítettek bennünket a legjobb megoldás megtalálásában.

Tanulási térképes tapasztalatairól Potápi Rita, a Grafarita grafikus jegyzetelőjét, trénerét kérdeztük.

GPS vagy térkép?

Én még a térképes generáció vagyok, de interneten mindig előre megnézem hova megyünk és csak utána hagyatkozom a GPS-re. Nagyobb út előtt szeretem böngészni a térképet, mert olyat is megláthatunk, amit a navigációval nem. Sőt például a Bakony egyes részein rendszerint nem is működik a GPS vagy nem frissült szoftver, ezért aztán mindig van térkép az autóban. Ami akkor is jól jön, ha épp egy helyi embertől szeretnénk útbaigazítást kérni. Soha nem lehet tudni, hogy egy ilyen beszélgetésből, milyen kaland várhat ránk. Sőt ha már térkép, akkor most fogom a falunk térképét kicsit másképp vizualizálni egy csapatjátékhoz.

Ezek után nem meglepő, hogy közel állnak hozzád a térképek. Mi az, ami leginkább megfogott a tanulási térképekben, amiből szinte már az egész sorozatot begyűjtötted?

A tartalom, valamint a látvány, vizuális megjelenés együtt.

Rövid, tömör leírásokat remekül ötvözi a vizuális elemekkel, szimbólumokkal, segítve ezzel az értelmezést és a gyakorlati alkalmazást.

A kétnyelvű tanulási térképek szisztematikusan vezetnek végig különböző módszertanokon – a World Café-tól kezdve, az Open Space-en át a projektmenedzsmentig. Külön kiemelendő ezek a praktikussága. Kis helyen, trénerkofferben, de egy női táskában is elfér, kinyitva pedig igazán látványos.

Jellemzően milyen helyzetekben veszed elő a tanulási térképeket?

Egyik, talán a leggyakoribb, amikor külföldi megrendelővel egyeztetek egy workshopot, és az általam javasolt technikát szeretném bemutatni. Ilyenkor különösen jól jön, hogy angol és német nyelvű, ami egy-egy oldalon “a megrendelő nyelvén” is összefoglalja a lényeget.

A másik tipikus szituáció, amikor már magára a workshopra készülök. Mivel a teljes folyamatot lépésről-lépésre bemutatja és a szükséges eszközöket is felsorolja, így biztosan nem felejtek ki semmit. Grafikus jegyzetelőként számomra a wokshop vagy tréning előkészítése is csak rajzokkal, vizuális elemekkel teljes. Ehhez is sok ihletet adnak a térképen lévő szimbólumok, keretek. Például az Open Space üdvözlő plakát és szabályok megrajzolásánál is erre támaszkodtam.

Tapasztalataidra hagyatkozva, szerinted kinek lehet igazán hasznos egy tanulási térkép?

Gyakorlott facilitátor, tréner a módszert a térkép segítségével is elsajátíthatja, persze a képzés keretein belül történő gyakorlás lehetőségét és a résztvevői visszajelzéseket mindez nem helyettesíti. Inkább egy módszertani képzést követően tartom hasznosnak. Nagy segítség a felkészülésnél, vizualizálásnál, a módszer szemléltetésénél.

Egy olyan egyoldalas mankó, amit bármikor előhúzhatsz a fiókból. De fokozottan érvényes a Mély víz, csak úszóknak! kifejezés.

gy technika térképből történő elsajátítását kizárólag csoportdinamikai, facilitátori vagy tréneri tapasztalatokkal rendelkezőknek ajánlom. Kezdők semmiképp se hagyják ki a képzést.