Miért olyan erőteljes a beszélgetés?

2016. 04. 11. | Írta: WWieland | Kategória: Tippek

A beszélgetés több, mint bármilyen más formája az emberi interakciónak

Ez a hely, ahol tanulunk, ahol a gondolatainkat kicseréljük, ahol erőforrásokat ajánlunk és újításokat hozunk létre. Sajnos azonban nem minden beszélgetés működik így.

Nagyon sok ember a megbeszéléseket időpazarlásnak éli meg, ahol inkább vitatkoznak, és ahol hozzájárulásra invitálnak, ami végül valami teljesen mássá alakul át.

Az emberek közreműködni akarnak, de nem tudják hogyan. A vezetők szintén a közreműködést áhítják, de fogalmuk sincs hogyan érjék el.

A WWieland Akadémia néhány nagyon erőteljes módszert ajánl a nyitott és jelentőségteljes beszélgetésekhez, amelyek az elkötelezettséget és jó eredményeket segítik elő. Néhány együttműködésen alapuló módszer,  – mint az Opera módszer, World Café, Open Space, Vizuális facilitáció, Moderációs technikák és még sok más módszer – amelyeket a facilitátor igény szerint tud a kontextushoz és célhoz alakítani, a beszélgetésben egy teljesen új dimenziót képes nyitni a csoport számára.

De ez több, mint csupán módszertanok gyűjteménye  – ezek gyakorlatok is

Nagyon komoly gyakorlatra is szükség van ahhoz, hogy megfelelően tudjunk segíteni magunknak és másoknak a csoportmunkában, különösen manapság, miközben egyre fokozódik a komplexitás. Mi vendéglátókról, házigazdáktól beszélünk, mivel amit mi ajánlunk, azok nem a megszokottan facilitált, vagy moderált alkalmak.

Az igazi facilitátor figyelmet és törődést visz a csoportmunkákba azáltal, hogy a siker felé kísérik a csoportot. Mivel miden tag szívesen látott “vendég”, így biztosított  mindaz, amire szükségük van egy gyümölcsöző találkozóhoz.

A teljes folyamat figyelembe veszi mind az előkészületet, mielőtt a résztvevők összejönnek, majd azt ami azalatt történik, míg a résztvevők dolgoznak, és a beszélgetésük eredményeinek learatását, illetve a következő lépesek elősegítését, melyek, melyek összhangban vannak a célokkal és a kontextussal.