A tudatos jelenlét az eredményes facilitáció alapja

2017. 11. 15. | Írta: WWieland | Kategória: Tréning

Arról, hogy a facilitációs technikák nemcsak az eredményességet növelik, hanem erősítik egy csoport résztvevőinek elköteleződését és motivációját, már többször is írtunk. A facilitációval foglalkozó szakemberek, azaz a facilitátorok szerepének fontossága vitathatatlan: teret adnak a közös gondolkodásnak és kreatív együttgondolkodásra biztatják a résztvevőket. Mostani bejegyzésünkben azzal foglalkozunk, hogyan fejlesszük képességeinket és kompetenciáinkat ahhoz, hogy facilitátorként még eredményesebbek legyünk.

Tudatosan megélni a pillanatot, száz százalékban arra a feladatra, helyzetre koncentrálni, amiben éppen vagyunk, bár első pillanatra nem tűnik nehéznek, bizony kihívást jelent.

Tudatosan jelen lenni

Cikáznak a gondolataink, figyelmünket elterelik a külső körülmények és elveszítjük a fókuszt. Ahhoz, hogy egy meeting valóban eredményes legyen, facilitátorként nem elég technikailag jól levezetni az összejövetelt. Az eredményesség a tudatos ottléten, a jelenlét minőségén, mélységén múlik. Ebben segít a Tudatos jelenlét a facilitációban képzés, ahol egyéni, páros és csoportos gyakorlatokon keresztül fejleszthetjük és mélyíthetjük el facilitátori és önreflexiós képességeinket.

„Akkor leszel igazán jó facilitátor, ha nem irányítod a folyamatokat, hanem tereled és a megfelelő mederben tartod őket…”

“…Ehhez pedig nagyon fontos, hogy egyrészt ismerd a facilitátori technikákat, másrészt pedig magadat. A Tudatos jelenlét a facilitációban tréning nekem abban segített, hogyan tudom a figyelmemet tudatosan irányítani úgy, hogy mindvégig semleges maradjak és egy külső nézőpontból megengedő, elfogadó figyelemmel szemléljem a történéseket. Nagyon fontos önmagunk ismerete, hogy egy-egy szituációban felül tudjunk emelkedni a saját érzéseinken és a megfelelő időben hozzunk döntéseket, és avatkozzunk bele a folyamatokba” – mondta Gonczlik Tímea.

Aratás nélkül mi értelme a vetésnek?

És ha már az eredményességről, sikerességről beszéltünk, a csoportmunka egyik nagyon fontos része az eredmények learatása.

Sokszor előfordul, hogy egy-egy meeting, workshop alatt vagy után nem szánunk elég időt az összegzésre, pedig ekkor fogalmazódnak meg olyan gondolatok, amelyek még közelebb vihetnek a megoldáshoz, és amelyek kulcsfontosságúak lehetnek.

Learathatunk megfogható és nem megfogható dolgokat is, melyek rövid és hosszú távon egyaránt hatnak.

Az Aratás művészete képzés célja, hogy a résztvevők megtanulják, hogy a nagyon fontos beszélgetések értékes gyümölcseit hogyan lehet learatni, és hogyan tudom facilitátorként támogatni az egyént és a csoportot a jelentésformálásban. A képzésen a résztvevők elsajátítják a stratégiai aratás modelljét és kipróbálják a gyakorlatban is a megismert technikákat.