Amikor igazán támogató csapatra van szükség

2016. 04. 18. | Írta: WWieland | Kategória: Tréning

Kör-Módszer: kapcsoljuk be a mentális szűrőt!

Ha lenne fülünk egy adott helyzetben a saját testünk reakcióira, vagy végigfuttatnánk egy-két, önellenőrző kérdést arról, hogy amit mondani szeretnénk egy-egy társas helyzetben valóban a megfelelő időpontban történik-e, és vajon semleges módon őszinte-e, akkor már ezzel a kevéssel is jelentősen növelhetnénk egy-egy megbeszélés hatékonyságát. A Kör-Módszer (Circle Way) még nagyon sok, módszertani facilitációs eszközzel segíti azt a helyzetet, amikor valóban nagy bajból kell gyorsan, közös erővel „kilábalni”.

Az indián ősöktől származik a háttere annak a facilitációs módszernek, amely a kör szimbólumára épít. Már ezek az emberek is tudták, hogy körben ülve, kötött szabályokat betartva, nagyon erős kapcsolódások jönnek létre, komoly hátterű döntések hozhatóak.

Régen a tűz körüli kör volt az a hely, ahol megbeszélték a történéseket, intézték a dolgaikat, és ahol ki tudták fejezni a törődésüket egymás iránt. Közösséget építettek, ami utána minden momentumában át-, és átszőtte az életüket.

Önellenőrzés, önismeret, jobb társas kapcsolatok

Amerikában, 1991-ben Christina Baldwin, író és Ann Linnea, erdészeti természettudós és környezetismereti tanár egy írói szemináriumon találkoztak. Együtt kérték meg a résztvevőket, hogy egy körben foglaljanak helyet, és néhány szabályt betartva adja elő mindenki a mondandóját. Hihetetlen sikert értek el. Ez volt a Circle Way vagy Kör-Módszer elindulásának napja.

Talán azért válhatott előbb az USA-ban, majd a világ többi táján is sikeressé a Kör-Módszer, mert az a módozat, ahogy a körben ülők egymáshoz és a közösen létrehozott tudáshoz viszonyulnak, spirálként tovagördül az életük más-más területére is.

Mivel egymást figyelve, tiszteletben tartva kell részt venni ezeken az üléseken, ezért a szavak és tettek hatását kell mindig figyelni. Ez arra ösztönöz minden résztvevőt, hogy a mondandóját futtassa végig egy „mentális ellenőrzésen” mielőtt kinyilatkoztat.

Mielőtt bárki megszólalna, saját magának kell föltennie azt a kérdést, hogy:

  • Ez egy megfelelő pillanat a hozzászóláshoz?
  • Együttműködő hozzáállással beszélek?
  • Mit mond nekem a testem?
  • Hogyan fogalmazzam meg a hozzászólásom semleges hangnemben, de mégis őszintén?
  • Elmondhatom ezt sértettség nélkül, anélkül, hogy másokat se sértsen a csoportban?
  • Hogyan szeretném szolgálni a hozzászólásommal a csoport célját ebben a pillanatban?

Aki képes önellenőrzésre egy ilyen helyzetben, az képessé válik bármely élethelyzetben bekapcsolni a szűrőt. Ez pedig nagymértékű változást hoz mindenkinek az életében. A megváltozott kommunikációs „közlekedés” következtében máshogy viszonyulnak hozzá a kollégák, ismerősök és a család is.

Felelősség a maga saját útján

A Kör-Módszer mindezeken túl attól is páratlan, mert a facilitátori szerep funkciói szétválnak.

Az egyik facilitációs funkciót megtestesítő szerep a „házigazdáé”. Az ő dolga a fizikai tér, a kör és annak a közepén elhelyezkedő „mágikus tárgy” elhelyezése. Ő a témafelelős, neki kell pontosan ismernie minden részérdeket, szempontot.

A másik, nevesített szereplő az „őrző”, aki a szabályok, normák, keretek betartásért felel. Mellettük szerepet kap az „írnok”, aki rugalmasan dolgozhat kívülről is, vizuális facilitációs stílusban, de lehet belső „képrögzítő” is.

Ami pedig az egyik leglényegesebb jellemző, hogy az összes résztvevő vezetővé válik.

Irányíthatja a beszélgetést, a folyamatot, kérhet szünetet, vagy adhat újabb szempontot. Nincs hierarchia abban a tekintetben, hogy kinek az ötlete, vagy felszólalása érjen többet.

Ettől a közös felelősségtől a körön belüliek közös ügyévé válik minden megoldás. Mindenki bevonódik, és később számon kérhetővé is válik, hiszen rögzítve lett a csoport döntése.

A Kör-Módszer használata közben soha nem az ötlet az, ami generálja a működésmódot, hanem a felelős kapcsolódás. Az energia már 8-10 főtől jól működik és akár 120 fős kört is lehet- kiscsoportokra bontva – Kör-Módszerrel facilitálni. Az oldott, jó légkörben pedig bármilyen probléma megoldása könnyebben megy.

Körültekintő használat szükséges

A Circle Way alkalmazása nemcsak erős, összetartó csapatot kovácsol, hanem közös jóérzéssel is tölti el a résztvevőket.

A módszer abszolút működik, de ahhoz, hogy a mai – sok esetben nem éppen támogató módon működő – társadalmunkban és szervezeti kultúráinkban is működőképessé válhasson, az kell, hogy a házigazda, vagy az őrző higgyen benne. Ezzel a biztos tudattal kell például egy HR vezetőnek összehívnia a szervezetfejlesztés során az adott szervezeti vezetőket, és leültetni a „tűz köré”.

De akár családok, baráti társaságok, civil szervezetek vagy speciális kultúrájú cégek, akár startupok is használhatják a Circle Way-t.

Ami pedig külön jó hír, hogy nemcsak személyes jelenlét során működik a Kör-Módszer. Néhány alkalmat követően akár online, Skype-on keresztül is lehet kört alkotni. Csak éppen ekkor el kell „képzeltetni” a résztvevőkkel a középpontot. Vagy- és ez talán a legmeghatározóbb képi kifejezése ennek a varázs-módszernek- maga a kép/beszéd központ, a telefon is válhat egy közös kör középpontjává.

Filius Ágnes