Az új évet új technikákkal indítjuk

2016. 11. 30. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Tréning

„Reggel a kávé mellett gyors átfutom a leveleimet, útközben elintézek pár telefont, majd az irodában rögtön egy megbeszéléssel indítok, aztán meeting, egy beszámoló, egy ötletelés…” Ismerős? Gyakran hallunk ehhez hasonló összefoglalót kiegészítve azzal, hogy

„Nem akarok több meetinget! Inkább mutassatok valami kisebb technikát, amivel beindíthatom a résztvevőket, felpörgethetem a megbeszélést.”

Ez inspirált bennünket arra, hogy olyan egynapos workshopot szervezzünk, ahol a résztvevők több, pár perces technikát sajátíthatnak el.

A WWieland Akadémia által szervetett Felszabadító technikák workshop kapcsán Filius Ágnes készített interjút Wieland Veróval.

Nem elég, ha elolvasom?

A liberatingstructures.com olyan facilitációs módszertani gyűjtemény, amelyhez bárki hozzáférhet. Mivel kap többet az, aki részt vesz a január 13-i workshopon?

Ezen a szakmai honlapon a 33 különböző technika bárki számára elérhető, és az eszközök leírásán túl az összes fontos, kapcsolódó információ – tér, időkeret, eszközigény – is ugyanitt megtalálható. Amit mi teszünk hozzá, az egyrészt a magyar nyelvű fordítás, másrészt, a meglévő facilitációs tapasztalatunkra építve egyfajta vonalvezetőt is szeretnénk adni a technikák megfelelő alkalmazásához.

A képzésen a felhasználásokat vitatjátok meg, vagy inkább végigmentek a 33 eszközön?

Mindkettőt fontosnak tartjuk, de igazából egyik sem uralja a képzést. Mikor egy fejlesztő választ egy kurzust, akkor általában egyféle technikát, eszközt, módszert ismerhet meg. De ennél sokkal változatosabban kell felépítenie a saját eszköztárát. Ugyanakkor nem lehet 33 képzést egyszerre elvégezni, mert sem időnk, sem anyagi hátterünk erre nem nagyon van.A Felszabadító technikákat nem is igazán képzésnek mondanám, hanem egy műhelymunkának, ahol belekóstolhatunk a megszokottól eltérő, színes, hatásos technikákba. Az alap felhasználásokat vitatjuk meg, azokat a helyzeteket, mikor érdemes, és mikor nem ajánlott egy technikához nyúlni.

Nem cél, hogy mindegyik módszeren végig rohanjunk. Inkább kiválasztunk 7-8 módszert, amelyeket alaposabban megismerünk, kipróbálunk, és analógiákat keresve beépíthetünk saját eszköztárunkba.

Mi alól szabadítanak fel ezek a módszerek?

Segítenek, ha nem jönnek az innovatív gondolatok. Ha egy vezető facilitatív módon irányítja a csapatát, az a legoptimálisabb helyzet. Ez akkor áll elő, ha maga a közeg, amelyben az adott probléma megjelenik, képes a maga megoldását megtalálni, és a vezető ebben támogatná a csapatát. Ez a közös alkotás fókusza az, amit meg kell találni, és ebben segítenek ezek a technikák.

Ha a megszokott körülmények, megközelítések állnak elő, akkor abból csak nagyon ritkán születik valami új, innovatív. Ezt a forradalmi keretrendszert kell a facilitátornak megteremtenie. Komplex, egyedi, valóban új képzeteket kell alkotni – többnyire – nagyon rövid idő alatt. Ebben az állapotban ezek a technikák katalizátorok.

Te melyiket használtad már a munkád során?

Senkinek nincs szüksége 33 újdonságra, de ha van pár új „fogás”, ami ráépíthető a korábbi megközelítésre, az remek eredményeket hoz.

Az 1-2-4-mindenkit, az rögtönzött kapcsolatépítést és 25/10-es módszert tettem a saját eszköztáram részévé.

Mikor először láttam a listát, nagyon örültem, hogy most már korlátlanul tudok bárhova újdonságot vinni. Majd jobban ismerkedvén vele, rájöttem arra, hogy ez nem ilyen egyszerű. Nem lehet ugyanis rákeresni arra, melyik technika mire is való. A megfelelő használathoz kellett az a szakmai tapasztalat, amellyel rendelkezünk. Éppen ezért a Felszabadító technikák képzésünket is olyan, gyakorló facilitátoroknak, megbeszélésvezetőknek, csoportvezetőknek ajánljuk, akik már rendelkeznek legalább egy megközelítéssel, csoportdinamikai tapasztalattal. Legyen mit felerősítenie ezeknek az új technikának.