Dinamikus Facilitáció

2017. 07. 11. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Tréning

Útmutató a megoldhatatlannak tűnő problémákhoz

Van, aki nem ismer lehetetlent. De sokunknak megadatott a lehetőség, hogy találkozzunk olyan helyzettel, amikor azt éreztük az eddig bevált, bizonyított módszerekkel, technikákkal nem tudunk eredményre jutni. Az ilyen komplex helyzetekben jelenthet megoldást a dinamikus facilitáció.

A Magyarországon még merőben újnak számító technikát a téma képzett facilitátorától szeptember 28-30-án Budapesten te is elsajátíthatod.

Gondolkodj másként!

A közismert problémamegoldási módszerek jellemzően lineáris irányba haladnak, gondolkodtatnak. Írd körül a problémát, áss mélyre a kiváltó okok elemzésével, vázolj fel megoldási alternatívákat, hozz döntést, készíts akciótervet, és valósítsd meg. Milyen egyszerűen hangzik… Azonban azt tapasztaljuk, hogy sokszor pont ez a fajta linearitás szab gátat a kreativitásnak, az új ötleteknek. Mindez viszont megakadályozhatja, hogy más nézőpontból nézhessünk rá az összefüggésekre. Éppen az ilyen komplex helyzetekre jelenthet megoldást a dinamikus facilitáció.

Jim Rough a ’40-es évek Amerikájában minőségügyi tanácsadóként azon dolgozott, hogy különféle csoportokat segítsen át a „megoldhatatlan” problémáikon. Ehhez felállított egy ütemtervet, melynek segítségével a csoport ráébredt a kreativitásra, megtalálta a megoldást, és konszenzusra is tudott jutni. Ezt nevezte ő „Áttörésnek”.

Fontos, hogy ezt a módszert csak abban az esetben válasszuk, ha több alkalmas folyamatban gondolkozhatunk.

A workshopok során facilitátor egyszerre készít listát a „Probléma”, a „Tény”, az „Aggodalom”, és a „Megoldások” falain, ezért legalább 2-3 alkalmat, esetenként 1,5-2 órát rá kell szánni.

Első olvasásra lehet sokkoló, de bonyolultabb, sok tényezős helyzetekben, eredményes, gyakorlatban hasznosítható megoldásokhoz elengedhetetlen, hogy elegendő időt, energiát fordítsunk rá.

A jó hír viszont, ha ezen az ingoványos szakaszon a csoport hajlandó magát átverekedni, akkor képes lesz teljesen újszerű megoldásokat találni.

És az igazán kreatív rész csak ezután következik, ami hatalmas erővel ír felül minden addigi elképzelést.

Hétköznapi szerepek

A dinamikus facilitáció ereje abban rejlik, hogy minden eleme olyan természetességgel zajlik, mintha spontán történne. A résztvevők pont azt az „énjüket”, a markánsat, az egyetértőt, a konfliktuskeresőt, épp az „ördög ügyvédjét” hozzák be a körbe, amellyel élik a mindennapjaikat. A facilitátor tulajdonképpen „nem csinál mást”, csak figyel, rangsorolja az elmondottakat, visszatükröz. De ami a legfontosabb, hogy ő az, aki magát a folyamatot mederben tartja.

Ahol már bizonyított

Annak idején Jim elsősorban bonyolultabb, sok szereplős társadalmi problémák megoldására dolgozta ki a módszertant. Melynek révén többek közt olyan témákon dolgoztak civil és kormányzati körökben, mint a munkanélküliség, hajléktalanok helyzete. Ám mindez csak a kezdet volt,

kifejlesztése óta az üzleti szféra számos területén is bizonyított, beleértve a változásmenedzsmentet, termék- és folyamatfejlesztést, valamint a stratégiai menedzsmentet.

Ha te is szeretnél áttörő sikert és innovatív megoldásokat, és kész vagy ehhez egy új módszert, a dinamikus facilitációt elsajátítani, akkor nagy szeretettel várunk a szeptember 28-30-ai angol nyelvű képzésünkön.