Eredményesen és motiváltan a facilitáció segítségével

2017. 10. 05. | Írta: WWieland | Kategória: Élmények

A Facilitátorok Nemzetközi Szövetsége 2013 óta minden évben életre hívja a Nemzetközi Facilitációs hetet, amelyhez évről évre egyre több olyan kisebb-nagyobb szervezet, csoport, tanár, tréner vagy civil csatlakozik, aki hisz a facilitáció erejében, és aki felismerte a módszertanban rejlő lehetőségeket. A kezdeményezéshez – amelynek célja a technika és a facilitációs kompetenciák minél szélesebb körben való megismertetése, a facilitatív szemlélet terjesztése – idén mi is csatlakozunk, hogy segítsük a módszertan népszerűsítését.

Eredményesség, elköteleződés, felelősségvállalás

A facilitálás nemcsak a multinacionális vállalatoknál, hanem kisebb cégeknél is nagyon nagy segítséget nyújthat döntési folyamatokban és egy-egy kisebb-nagyobb projekt megoldásában.

A facilitátor feladata, hogy teret adjon a közös gondolkodásnak, biztassa a résztvevőket, megteremtse számukra azt a légkört, amely egy még kreatívabb együttgondolkodásra ösztönzi őket.

Nem megoldja a feladatot vagy a problémát, hanem a formálódó ötletek terelgetésével segítséget nyújt ahhoz, hogy a csapattagok együtt jussanak el a megoldáshoz. Legyen szó egy vállalat munkafolyamatainak átszervezéséről, kisebb-nagyobb projektek menedzseléséről, a facilitációs technikák minden esetben növelik az eredményességet, erősítik a csoport résztvevőinek elköteleződését és motivációját.

Qualified Facilitator® képzés

„Egy jó facilitátor megőrzi a semlegességét, hogy úgy tudjon tekinteni egy-egy szituációra vagy feladatra, hogy ne vigye bele a saját véleményét, meglátását, hanem száz százalékig a csoporttagokra koncentrálva terelgesse az ötleteket, hogy aztán végül közösen, együtt jussanak el az adott szituáció megoldásához”-Mokos Katalin, Qualified Facilitator®.

„Nagyon örülök, hogy elvégeztem a Qualified Facilitator® képzést. Nemcsak azért, mert az ott tanultakkal segíthetem a kollégáimat és hozzájárulhatok egy-egy projekt sikeres megoldásához, hanem azért is, mert rengeteget tanultam magamról. Sokkal tudatosabb, koncentráltabb vagyok és rugalmasabban kezelem a konfliktusos helyzeteket.” – mondta Mokos Katalin, aki egy multinacionális cégnél kamatoztatja a facilitátori képzésen tanultakat.

Védjegy

„Világszerte egyre több vállalatnál alkalmazzák a facilitációs eszközöket és jó látni, hogy egyre több magyar kis- és nagyvállalat is felfedezi a technikában rejlő lehetőségeket.” – mondta Wieland Veronika

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy létrehoztuk a Qualified Facilitator® védjegyet, ami tovább erősíti azt a mély elméleti és gyakorlati tudást, amellyel támogatni tudjuk a facilitáció iránt érdeklődő szakembereket. Világszerte egyre több vállalatnál alkalmazzák a facilitációs eszközöket és jó látni, hogy egyre több magyar kis- és nagyvállalat is felfedezi a technikában rejlő lehetőségeket. A Nemzetközi Facilitációs hét egy szuper kezdeményezés, amihez idén mi is csatlakozunk. Szeretnénk, ha minél több emberhez elérne, milyen lehetőségek rejlenek a facilitációban és hogy kedvet kapjunk a facilitációs technikák elsajátításához, elérhetővé teszünk egy esettanulmányt, ami rengeteg tanulsággal jár, illetve megosztjuk az egyik aktuálisan kedvenc technikámat az „ínyencek” számára” – mondta Wieland Veronika, a Wieland és Wieland Kft. vezetője.

Hogy segítsünk bepillantást nyerni a facilitáció módszertanába, a részletes esettanulmányt ITT tudod letölteni, és az izgalmas facilitációs technikát pedig IDE kattintva ismerheted meg.