Így lehetsz még eredményesebb a csoportmunkában

2019. 01. 23. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Tréning

Bármilyen csoportmunkáról is van szó, a folyamat végén az a legfontosabb kérdés: mi az adott munka gyümölcse? Sikerült-e úgy lezárni a közös gondolkodást, hogy meg tudjuk határozni a következő lépéseket? Mutatjuk, mi az a négy fontos pillér, ami szükséges az eredményességhez.

1. Információgyűjtés, feltérképezés

Az első és legfontosabb egy csoportmunka előkészítése esetén a szóban forgó téma, helyzet minél alaposabb feltérképezése. Csak úgy tudjuk a közös gondolkodást a megfelelő mederben tartani, ha minden információ birtokában vagyunk, ismerjük az elvárt célt, a résztvevő felek szerepét, álláspontját, az előzményeket, egyszóval minden a kezünkben van.

2. Bizalom, nyitottság

Talán az egyik legnehezebb feladat egy olyan légkör megteremtése, amelyben a csoporttagok biztonságban érzik magukat, kialakul bennük a bizalom, nyitottság a többiek felé, ezáltal pedig szívesen fejezik ki véleményüket, mondják el gondolataikat, tehát aktív részesei lesznek a közös gondolkodásnak.

3. Tudatosság

Facilitátorként nem az a feladatunk, hogy irányítsuk a csoportban résztvevőket, hanem az, hogy vezessük a gondolatot, tartsuk mederben a folyamatot. Ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha tudatosak vagyunk, ha semlegesen, külső nézőpontból szemléljük a történéseket. Ez bizony kőkemény munka, amit sok-sok gyakorlással és különböző módszerekkel tudunk elérni. A Tudatos jelenlét a facilitációban képzésünk abban segít, hogy még jobban megismerjük önmagunkat, megőrizhessük semlegességünket és tudatosan vegyünk részt a csoportmunkában. A február 19-ei első workshopon ezeket a módszereket ismerhetjük meg Sivó Imre vezetési tanácsadó, PPC coach és Wieland Veronika IAF Certified™ Professional Facilitator segítségével.

4. Összegzés

Amennyire fontos egy tréning, konferencia, workshop, ötletelés elején a közös célok megtalálása és kitűzése, legalább annyira fontos a végén az eredmények rögzítése, begyűjtése. Az összegzés vagy aratás alkalmával kerülnek ugyanis összegzésre azok a fontos gondolatok, amelyek előre visznek és amelyek aztán az elvárt végeredményhez vezetnek. Az Aratás művészete tréning során ezekbe a módszerekbe avat be minket Várfi Melinda és Wieland Veró január 31-től két napon át.

Aktuális nyílt képzéseinkről ITT tájékozódhatsz.