Ismerd meg a Dinamikus Facilitáció tréninget!

2019. 03. 20. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Tréning

Általában egy probléma megoldása úgy történik, hogy először realizáljuk magát a problémát, majd feltárjuk a mögötte rejlő okokat, megoldási lehetőségeket keresünk és végül döntést hozunk. A Dinamikus Facilitáció viszont nem ezt a lineáris folyamatot követi.

A linearitás ugyanis abban akadályoz meg minket, hogy azokra a természetes képességeinkre hagyatkozzunk, amelyek legmélyebb intuícióinkból jönnek, segítenek átlátni az összefüggéseket és a kreativitásban is támogatnak minket.

A 80-as években kezdődött minden

A Dinamikus Facilitáció alapjai egészen a 80-as évekig nyúlnak vissza. Ebben az időben, Amerikában Jim Rough minőségügyi tanácsadóként dolgozott és különféle csoportoknak segített megoldani a megoldhatatlannak tűnő problémákat. Ehhez felállított egy ütemtervet, melynek segítségével a csoport ráébredt a kreativitásra, megtalálta a megoldást, és konszenzusra is tudott jutni. Ezt nevezte ő „Áttörésnek”.

Felszínre jön a feszültség

Sok esetben azért olyan nehéz egy adott probléma megoldása, mert a résztvevőkben dúló feszültség nagyon mélyen van, nehezen tudják ezeket az érzéseket feltárni. A Dinamikus Facilitáció egyik nagy előnye, hogy a workshop két napja alatt még a legmélyebb feszültségek is felszínre törnek. Ez a módszer megköveteli a résztvevőktől, hogy önmaguk legyenek. Olyan problémákat, megoldásra váró feladatokat állít a középpontba, amelyek előhozzák a résztvevőkből az igazi személyiségüket.

Wisdom Council

Éppen ezért nagyon jól alkalmazható a technika a Wisdom Council módszernél, ami egy igazán nagy, ötszáz fő feletti csoport számára készült módszer a nehezebb kérdések megoldására, kezelésére. A Wisdom Council során a nagyobb csoportból véletlenszerűen kiválasztanak 8-12 főt, akik azonosítják a legfontosabb kérdéseket és kreatívan el is kezdenek dolgozni, kérdéseket vetnek fel. A következő alkalommal mások ülnek össze és folytatják az első csoport által elkezdett munkát és így tovább. Ez a működés teszi lehetővé azt, hogy az adott problémát széles körű nézőpontból vizsgáljuk meg.

A legjobbtól tanulhatunk

A júniusi esemény azért is lesz igazán különleges és fontos, mert nem más tartja majd, mint Andrea Gewessler, a nagy tapasztalattal rendelkező facilitátor, a módszer képviselője. A londoni szakember szerint ez a módszer azért nagyon jó és egyben nehéz is, mert többször kibillenti a résztvevőket a komfortzónájából. Előfordulhat, hogy olyan témával, problémával kell szembenézni, amiről nehezen beszélünk vagy amivel kapcsolatban nehezen vállaljuk fel a tömegtől eltérő véleményünket. Miért ajánljuk a dinamikus facilitáció módszertanát? Mert komplex/összetett témákat kreatív módon közelít meg új lehetőségeket teremt felölel érzelmeket és különböző nézőpontokat hatékony és kézzelfogható eredményeket hív elő bizalmat, tiszteletet és a közösség szellemiségét építi.

Aktuális nyílt tréningjeinket ITT tekintheted meg.