Körben az erő

2018. 03. 06. | Írta: WWieland | Kategória: Tréning

Képzelj el egy olyan szituációt vagy problémát, amelyet már régóta nem sikerül megoldanod. Az egyeztetésben, tárgyalásban résztvevő csapattagok véleménye nagyon eltérő, a megoldáshoz vezető út végeláthatatlan hosszúságúnak tűnik és te is érintett vagy a megoldás minőségében, ezért be kell vonódnod. Az elhúzódó megoldási folyamat frusztrációt és indulatot szül – nemcsak a meeting, megbeszélés résztvevőiben, hanem annak vezetőjében is. Legyünk őszinték: az ilyen helyzetek nem ritkák sem a magánéletben, sem a munkahelyen. Hogy ezekből is ki tudd hozni a legjobbat, ajánlunk egy igazán különleges módszert. Mégpedig a Circle Way technikát.

A Circle Way vagy Kör módszer azért igazán különleges, mert

  • alapelgondolása az ősidőkig nyúlik vissza

Ha belegondolsz, az ősemberek is kör alakban ülték körbe a tüzet, amikor beszélgettek, megosztották tudásukat, ismereteiket egymással és meghallgatták a többieket. Nem véletlenül!

A kör alakzat azért megfelelő, mert mindenki lát mindenkit, így a legegyszerűbb együtt dolgozni, alkotni, gondolkodni. A Circle Way pedig a kör szimbólumra épít.

  • a kapcsolódásról és a kapcsolatokról szól

Ha belevágunk egy csoportmunkába, az egyik legfontosabb feltétel az, hogyan kapcsolódunk másokhoz, mennyire tudunk részesei lenni a közös gondolkodásnak. A Circle Way módszer során a kapcsolódás különösen nagy szerepet kap.

Könnyebb az egymásra hangolódás, látjuk a csoporttagokat, intenzívebben tudunk egymásra figyelni, észleljük az azonnali reakciót és ez a felállás minket is reagálásra késztet.

  • itt mindenki egyenrangú

Bár egy, a Circle Way módszerrel levezetett csapatmunka során is mindenkinek megvan a saját szerepe, a körben mindenki egyenrangú. Mindenki véleménye, felvetése ugyanúgy számít, nincs alá- és fölérendeltségi viszony.

Minden résztvevő válhat vezetővé, irányíthatja a beszélgetést, a folyamatot, kérhet szünetet, tarthatja a kereteket vagy adhat újabb szempontot. Ez pedig nagyon felszabadító érzés.

  • szabadon, természetesen folyik a beszélgetés

A Circle Way technika olyan hangulatot és teret teremt a beszélgetésre, ahol még a legbátortalanabbak is szívesen hangot adnak véleményüknek.

A beszélgetés, eszmecsere természetesen folyik, és ha volt is korábban feszültség a csapattagok között, ez az érzés fokozatosan enyhül, elmúlik.

Mindenki ki tudja, ki meri mondani a véleményét, ez pedig egy mindenki által elfogadott döntés meghozatalához vezet.

  • önismeretre, önfegyelemre tanít

A Circle Way technika során nagyon intenzíven figyelünk egymásra. Tiszteletben tartjuk a csapattagok véleményét és elvárjuk a többiektől, hogy a mi véleményünket is figyelmesen hallgassák meg és tiszteljék.

Mivel a kimondott szavaknak hatalmas súlya van, ez a technika arra sarkallja a résztvevőket, hogy a kinyilatkoztatás előtt gondolják át alaposan a mondandójukat.

Ez az önellenőrzés, ha elsajátítjuk, később, más élethelyzetben is segítségünkre lehet, ami pedig hihetetlen nagy változást hoz az életünkben.