Önismeret, csoportdinamika és semlegesség a jó facilitátor titka

2021. 10. 13. | Írta: Pribélyi-Nagy Melinda | Kategória: Tréning

Nem elég önmagadat, a reakcióidat ismerni, meg kell hallani a kimondott és kimondatlan dolgokat, mögéjük látni, érezni a csapatot és közben végig szem előtt tartani a célt, támogatni a folyamatot és a benne szereplőket. Összetett munka, de ha jól csinálod, a csapatok, csoportok jellemzően valami szokatlanul újat és eredményeset tapasztalnak, és nagyon hálásak a közreműködésedért.

Ez nem más, mint a facilitátori szerep.

Ezért mondjuk most azt, hogy ha már csak egy képzés fér bele idén, akkor az a Facilitátori szerep tréning legyen. Ajándékozd meg magad ezzel a 2 napos képzéssel, és profitálj az ott szerzett tapasztalatokból nemcsak a munkádban, hanem a magánéletedben, az aktuális nehézségeid megoldásában, otthon, vagy akár egy szülői értekezleten.

Vegyük is végig együtt, hogy miért mondjuk ezt!

Kezdjük veled!

Végre egy képzés, ahol mindvégig te vagy a középpontban. Nemcsak nekünk trénereknek, hanem saját magadnak is.

Hiszen a jó facilitátor egyik legfőbb ismérve az önismeret

A fogalmak, elméleti alapok lefektetése mellett temérdek önismereti gyakorlatot, elmélyülést rejt magába ez a képzés. Az önismereti tanulás egy rendkívül izgalmas, ámde megpróbáltató utazás is. Azonban azt valljuk, hogy a legjobb facilitátorok, támogatók, ezt nem spórolhatják meg.

Figyelsz?

Ha magadat, az érzelmi reakcióidat, illetve azokat a szituációkat, témákat, élethelyzeteket már jól ismered, amik jellemzően hevesebb reakciót váltanak ki belőled, amelyekre ugrasz, vagy ugranál, akkor már megvan az esélyed arra, hogy tudatosan eggyel hátrébb tudj lépni.

Hátrébb lépsz, és csak figyelsz. Figyelsz a szemeddel, a füleddel, a szíveddel. És mindeközben képessé válsz arra, hogy meg bírd állni, hogy tanácsot adj, hogy saját magadra és a veled történt hasonló, vagy épp totál ellentétes történésekre, tapasztalásokra figyelj.

Ezáltal válhatsz valóban semlegessé. Képessé válsz arra, hogy tudatosan irányítsd a figyelmedet.

Témák, szakterületek, amihez egyáltalán nem értek

Nemcsak neked, hanem mindenkinek van olyan, amihez nem ért.

Facilitátorként nem kell a téma szakértőjének lenned

A te feladatod a biztonságos, támogató légkör megteremtése és fenntartása, a folyamat és cél szem előtt tartása mindvégig, a résztvevők támogatása, energizálása, bevonás elősegítése, a konfliktushelyzetek felismerése és szükség esetén beavatkozása azokba…

Bízz a közösség erejében és bölcsességében

Habár a tapasztalt facilitátor jellemzően széles módszertani eszköztárral rendelkezik, sokat látott, sokat tapasztalt támogató, mégis nagyon fontos, hogy a folyamat során bízzon a közösség erejében, a csapat bölcsességében, kreativitásában. És azon dolgozzon, hogy ezeket előhozza a résztvevőkből.

Ha megbeszéléseket, workshopokat vezetsz, csoportokkal dolgozol, akkor ott a helyed a következő Facilitátori szerep tréningen. Gyere, és töltsd fel magad az év végére! Ismerj meg új módszertanokat, technikákat és nem utolsó sorban tapasztald meg a facilitáció erejét. Bővebb információért és a regisztrációért kattints IDE.