Open Space – nyitott légkör és szabad tér, ahol szárnyal a kreativitás

2017. 10. 31. | Írta: WWieland | Kategória: Élmények

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy nagyon régóta vágyott konferenciáról, szakmai napról csalódottan és minimális hasznos ismerettel értünk haza. A hosszúra nyúlt kerekasztal-beszélgetések és előadások helyett sokkal több új információval gazdagodtunk az előadások közötti kávészünetben vagy a dohányzóban spontán kialakult párbeszédek során. Ebből a tapasztalatból alakult ki a ma már igen népszerű Open Space, azaz Nyitott Tér technika.

Az Open Space technika ereje abban rejlik, hogy senkit nem kötelez semmire

Itt nincsenek napirendi pontok, előre meghatározott, kötött szabályok. A facilitátorok nem témafelelősök, csak a minimális keretek betartására figyelnek és rögzítik az elhangzottakat. A módszer nem csupán kisebb csoportok, hanem egészen nagyok együttműködését is támogatja, legyen szó egy egész napos, de akár három-, négynapos konferenciáról.

Kulcs a bevonódás

A résztvevők nemcsak a saját maguk által bedobott témák megoldására törekednek, hanem aktívan és felelősen belefolynak a mások által felvetett problémák boncolgatásába is. Tehát felismerik azt, hogy ha ők koncentráltan és teljes erőbedobással segítenek másokon, akkor ugyanezt a segítő, támogató és problémamegoldó hozzáállást kapják majd vissza saját témájuk feldolgozásakor.

„Az Open Space módszertana nemcsak hatékonyan segít megoldani a felvetett problémákat, hanem együttműködésre, bizalomra és felelős viselkedésre tanítja a résztvevőket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem minden szervezet áll készen erre a módszerre. Ahol csak demokratikusnak tűnő megközelítésre lenne szükség, ott semmiképpen se az Open Space-re gondoljunk!” – mondta Wieland Veronika, a Wieland és Wieland Kft. vezetője.

Open Space a gyakorlatban

Legutóbb a Coaching Camp rendezvényen vitattak meg a coachok számukra fontos témákat az Open Space technika segítségével.

„…bárki megmutathassa magát, mindenki ott legyen jelen, ahol éppen jelen akar lenni és létrejöhessenek új kapcsolódások is.”

„Coachként fontosnak tartom, hogy része legyek a szakmai vérkeringésnek. Az a fajta szabadság és szervezőelv, amely az Open Space technikában rejlik, lehetővé tette ezen a szakmai rendezvényen, hogy bárki megmutathassa magát, mindenki ott legyen jelen, ahol éppen jelen akar lenni és létrejöhessenek új kapcsolódások is. Sokat adott nekem ez a két nap: bátorságot, nyitottságot, rugalmasságot és az önismeretben való fejlődést. Ezeket mind meg tudtam élni és viszem tovább magammal” – számolt be élményeiről Nyáriné dr. Mihály Andrea coach.

„Ez a megközelítés az, ami segíti szárnyalni a kreativitást”

„Már a tavalyi évi Coaching Camp záróeseménye is az Open Space jegyében telt, így idén is nagyon vártam a módszer alkalmazását. A támogató közeg és légkör olyan nagy bátorságot adott, hogy idén én is felvetettem a saját témámat, ami az érték és értékrend témaköre volt. Az esemény óta sokkal nagyobb teret biztosítok másoknak és meghagyom a felelősségüket, hogy annyit és azt tegyenek az együttműködésbe, amennyit és amit jónak tartanak. Ez a megközelítés az, ami segíti szárnyalni a kreativitást” – fűzte hozzá Nardai Brigitta coach és tréner.

Gyere és jelentkezz ITT a WWieland Akadémia online Open Space facilitátori képzésére, ahol olyan, a gyakorlatban használható tudást kapsz, amely segítségével tudatosan segítheted a csoportfejlesztést, a tudásátadást.