Sokszínű moderáció

2017. 03. 07. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Tréning

A moderálást a magyar nyelvben számos jelentésben használjuk. Moderáljuk magunkat egy szituációban, moderálunk egy beszélgetést, moderálnak a közösségi médiában… de egy workshopon vagy meetingen mire is használhatjuk?

A moderáció egy technikagyűjtemény, melyben remek eszközök vannak, többek közt egy téma felvezetésére, „hőmérőzésre”, ötletgyűjtésre, priorizálásra, akciótervezésre,

amiket mind elsajátíthatsz az április 6-7-i Moderációs technikák képzésünkön.

Ismerkedj meg a moderációs technikákkal 3 perces összefoglaló videónkból: ITT

Bemelegítés 1 pont kérdéssel

A pár perces technikát bármilyen megbeszélésen, workshopon használhatjuk a bevonás elősegítésére. A különféle skáláknak köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy általános képet kapjuk a résztvevők viszonyulásáról egy adott témához.

Ötletgyűjtés kártyával

Stratégiai tervezésnél, projektindításnál, termék- vagy folyamatfejlesztésnél kiemelten fontos, hogy a különböző nézőpontok felszínre kerüljenek. Többek közt kiválóan alkalmas gyűjtésre, brainstormingra.

Priorizálás több pont kérdéssel

Számtalanszor esünk abba a hibába, hogy „minden téma fontos”, ezért aztán végül valamennyit el is kezdünk belőle kidolgozni, de csak maximum néhánynak jutunk a végére. És a hosszú meeting végén azt érezzük, hogy megint eredménytelenül telt. Ezért is hasznos már kezdetben felállítani egy közös sorrendet.

Vernissage, amikor egy időben több témával is kell haladni

Gyakori, hogy több témán is kellene párhuzamosan dolgoznunk, de osztódni még nem tudunk. Jó lenne, ha mindenki hozzá tudná tenni a saját nézőpontját mindegyik témához, de nincs az a szervezet, ami ennyi időre ki tudná szakítani a döntéshozókat a munkából. A Vernissage egy rendkívül időhatékony módszer például egy nagyobb csapat stratégiai tervezésénél.

Akcióterv

Mi számít eredménynek? Szerintünk az, ha elértük, amit célul tűztünk ki a megbeszélés végére. Ez legtöbbször kézzel fogható tevékenység vagy feladatlista, amelyhez felelősöket és határidőket is rendeltünk. Az akcióterv annak ellenére, hogy rendkívül fontos lépés, mégis gyakran lemarad a megbeszélés végéről. Pedig enélkül maximum egy kellemes beszélgetésen vettünk részt.

Ha szeretnéd te is kipróbálni és elsajátítani ezeket a technikákat, akkor szeretettel várunk az április 6-7-i Moderációs technikák képzésünkön, ahol minden résztvevőt egy kezdő moderációs szettel is megajándékozunk.

Aktuális képzéseinkről ITT tájékozódhatsz.