A demokratikusság, mint csúcskompetencia – Vezess bizalommal!

2016. 02. 08. | Írta: WWieland | Kategória: Cikkek, hírek, írások

Olyan új teret ad a facilitatív vezetési módszer, amellyel az egész működésmód válik bizalomtelivé, felemelővé. Túl a hagyományos kereteken, csoportszerepeken élvezetté válik a közös munka. Ezzel a módszerrel olyan magas szintre emelhető akár a  problémamegoldás, vagy a döntéselőkészítés, amelyet ma még sokan vágyálomként fogalmaznak meg. Wieland Veronika a facilitatív vezetővé válás útjáról, lehetőségeiről és alkalmazható módszerekről tart workshopot a 2015. március 9-én rendezendő „LEAD Partners” programján.

 A facilitációs eszköztár nagyszerűségéről többször írtunk már (…..).

Egyszerűen, gyorsan, hatékonyan használható akkor, ha nem találjuk a kiutat a sokféle, ránk zúduló kihívásból. A facilitátor szerepe is ehhez kapcsolódik. Hátra lép, átadja a csoportnak a tudásmegosztás lehetőségét, és nézőpontokkal egyensúlyozik.

Kifejezetten ennek a facilitátori szerepnek az elsajátításáról szóló képzést is tartunk. A következő alkalom 2016. 02.22-én lesz.

De, amiről még Magyarországon viszonylag kevés szó esett, hogy hiába a nagyszerű eszköz, és az azt működésbe hozó, képzett szakember, ha a szervezet egészét, és az élén lévő vezetőket nem „járja át” a szemléletmód.

Facilitatív vezetési mód, amely egy fajtája a vezetői működésnek

Számtalan, magát innovatívnak tartó vállalat használja a facilitációs eszközrendszert, és tapasztalja meg azt a fájó jelenséget, hogy hiába dolgoznak sokat, együtt. Nem alakul ki az a hangulat, amikor mindenki, biztonsággal a legjobb tudását adná be a közösbe. Vajon nem működik jól az eszköz?

Vagy, sokan használnak különböző csoportos együttműködést fejlesztő modelleket, de nem lépnek át bizonyos korlátokat. Nincs igazi szinergia, nem lesz több attól a közös eredmény, hogy azt sokan dolgozzák ki. Mi lehet ilyenkor a hiba?

Ma már idehaza is- bár még gyerekcipőben jár-, de egyre tisztábban látszik, hogy az automatizált működésmód önmagában kevés. Teljes változás kell.

Ha bevontnak és elkötelezettnek szeretné látni a vezető a csapatát, és benne saját magát is. Ha vezetőként az intelligencia felső határán akar tartósan megmaradni, és másokat is „felemelne” erre a szintre, akkor változni kell. A vezetői működésnek egy új fajtája a facilitatív vezetési mód, amit érdemes megismerni, elsajátítani, képünkre formálni.

A lényeg: a bizalom

Ennek a látásmódnak a gyakorlása során a vezető azt tudatosítja a csapatában, hogy a megoldás nem az, amit ő kitalál, és utána delegál, majd számonkér. A hagyományos vezetői feladatokat át kell húzni. Ehelyett bevonással, elkötelezéssel kell megnyerni a beosztottakat a közös munkára, hiszen tisztában kell lenni azzal, hogy a csapat bölcsessége több mint az egyéneké.

A facilitatív vezető bízik a saját, és az emberei képességében. Nagyon magas bizalmi faktorral dolgozik, és ezért a beosztottakat azonos „szemmagasságba” emeli, demokratizálja.

Célja van a működésének, hiszen problémát old meg, döntéseket készít elő, vezet. De, nem egyedül, hanem a csoporttal egyetemben. Közös megoldást szeretne, és ezt segíti a sokféle tudás, látásmód, személyiség egyesítése. Ez a sokszínűség, elfogadás pedig tovább erősíti a bizalmat.

Nem lesz lassabb a világ

A facilitátori vezetői szemléletmód rugalmassága az egyre fiatalodó munkaerőpiacon szinte elvárt lesz.

Az Y- generációsnak nevezett, ma még 35 év alatti, szakemberek esetében erős ígéretet jelent a sikeres együttműködésre ez a működésmód.

Hogy valójában milyen lehetőségek rejlenek még a facilitatív vezetési módban, azt a 2016. március 9-i LEAD Partners eseményen, Veró workshopján bővebben is meg lehet majd ismerni.

Várunk minden, változóban lévő vezetőt!