A tudatos jelenlét az eredményes facilitáció alapja

Arról, hogy a facilitációs technikák nemcsak az eredményességet növelik, hanem erősítik egy csoport résztvevőinek elköteleződését és motivációját, nem is olyan régen írtunk. A facilitációval foglalkozó szakemberek, azaz a facilitátorok szerepének fontossága vitathatatlan: teret adnak a közös gondolkodásnak és kreatív együttgondolkodásra bíztatják a résztvevőket. Mostani hírlevelünkben azzal foglalkozunk, hogyan fejlesszük képességeinket és kompetenciáinkat ahhoz, hogy facilitátorként még eredményesebbek legyünk.

Tudatosan megélni a pillanatot, száz százalékban arra a feladatra, helyzetre koncentrálni, amiben éppen vagyunk, bár első pillanatra nem tűnik nehéznek, bizony kihívást jelent. Cikáznak a gondolataink, figyelmünket elterelik a külső körülmények és elveszítjük a fókuszt. Ahhoz, hogy egy meeting valóban eredményes legyen, facilitátorként nem elég technikailag jól levezetni az összejövetelt. Az eredményesség a tudatos ottléten, a jelenlét minőségén, mélységén múlik. Ebben segít a Tudatos jelenlét a facilitációban képzés, ahol egyéni, páros és csoportos gyakorlatokon keresztül fejleszthetjük és mélyíthetjük el facilitátori és önreflexiós képességeinket.

„Akkor leszel igazán jó facilitátor, ha nem irányítod a folyamatokat, hanem tereled és a megfelelő mederben tartod őket. Ehhez pedig nagyon fontos, hogy egyrészt ismerd a facilitátori technikákat, másrészt pedig magadat. A Tudatos jelenlét a facilitációban tréning nekem abban segített, hogyan tudom a figyelmemet tudatosan irányítani úgy, hogy mindvégig semleges maradjak és egy külső nézőpontból megengedő, elfogadó figyelemmel szemléljem a történéseket. Nagyon fontos önmagunk ismerete, hogy egy-egy szituációban felül tudjunk emelkedni a saját érzéseinken és a megfelelő időben hozzunk döntéseket, és avatkozzunk bele a folyamatokba’ – mondta Gonczlik Tímea.

És ha már az eredményességről, sikerességről beszéltünk, a csoportmunka egyik nagyon fontos része az eredmények learatása. Sokszor előfordul, hogy egy-egy meeting, workshop alatt vagy után nem szánunk elég időt az összegzésre, pedig ekkor fogalmazódnak meg olyan gondolatok, amelyek még közelebb vihetnek a megoldáshoz, és amelyek kulcsfontosságúak lehetnek. Learathatunk megfogható és nem megfogható dolgokat is, melyek rövid és hosszú távon egyaránt hatnak.

Az Aratás művészete képzés célja, hogy a résztvevők megtanulják, hogy a nagyon fontos beszélgetések értékes gyümölcseit hogyan lehet learatni, és hogyan tudom facilitátorként támogatni az egyént és a csoportot a jelentésformálásban. A képzésen a résztvevők elsajátítják a stratégiai aratás modelljét és kipróbálják a gyakorlatban is a megismert technikákat.

 

 

 

Aktuális TIPP:

Aratás művészete tréning
2018. január 18-19. 

Az eredmények begyűjtése nélkül a meeting olyan, mintha meg sem történt volna. Ismerős? Változtassunk ezen!

Bővebb információ és jelentkezés: ITT 

Akciós eszközök parádéja 2017. november 27-ig:

 

Táblatisztító spray

bruttó: 2 463 Ft AKCIÓS ÁR: 2 090 Ft
Tovább >>

LW-11 fehértábla görgő nélkül

bruttó: 153 145 Ft AKCIÓS ÁR: 137 830 Ft
Tovább >>

 

 

 

BaggyOne

bruttó: 11 643 FAKCIÓS ÁR: 9 895 Ft
Tovább >>