Dinamikus Facilitáció – konkrét esettanulmánya

2019. 05. 21. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Cikkek, hírek, írások

Sokszor előfordul, hogy egy csoporton belül olyan feszültségek dúlnak a megoldásra váró problémával kapcsolatban, hogy ez az erős érzés megnehezíti a megoldást. Ez teljesen normális, emberi reakció, amit segíthet oldani a Dinamikus Facilitáció technikája. De beszéljenek helyettünk a tények. Egy konkrét esettanulmányt elemezve mutatjuk be a módszertanban rejlő lehetőségeket.

Mi történt?

Egy angol felsőoktatási intézmény vezetője nyugdíjba vonult, a helyét pedig egy ideiglenes vezetőségi csapat vette át.

Mi a kihívás?

A régi vezetőség alatt a hangulat mérgező és feszült volt, a tantestület félt attól, hogy ha hangot ad véleményének, annak negatív következményei lesznek. A kollégák semmilyen szakmai elismerésben nem részesültek, pozitív visszajelzést nem kaptak, emiatt pedig alulmotiváltakká váltak, ez pedig az oktatás színvonalán is nyomot hagyott.

Mi a megoldás?

A Wisdom Council módszerét hívták segítségül, a tantestület egy nagyobb csoportját pedig meghívták, hogy vegyen részt ezen a másfél napig tartó folyamaton. Az eleje nagyon nehezen indult, a résztvevők bizalmatlanok voltak, vonakodva fogadták el a meghívást. Majd elkezdték oldani a feszültséget a Dinamikus Facilitáció módszerével. A terem közepére kihelyezett négy flipchartra minden felkerült: az összes aggodalom, nehézség, kihívás, tényadat, megoldási lehetőség, ez pedig elkezdte oldani a résztvevőkben dúló feszültséget.

Egyre nyitottabbá váltak a tantestület tagjai, hiszen érezték, hogy most valóban meghallgatják őket és közösen, egyenrangú félként vehetnek részt a probléma megoldásában.

A második nap délutánján a vezetőség tagjai is csatlakoztak a csapathoz, a tantestületből álló csoport egy része pedig felvázolta nekik a problémát, az abban rejlő kihívásokat, nehézségeket és a közösen megalkotott, kitalált megoldási lehetőségeket. Közben a tantestületi csoport másik felével a World Café módszerét segítségül hívva arról beszélgettek, hogy a többfajta megoldási lehetőség közül melyik igazán komfortos számukra, melyik az, ami szerintük a legeredményesebben működhet.

Mi változott?

Amellett, hogy a Dinamikus Facilitáció segítségével csökkent a témát körülvevő feszültség, el is indult egy párbeszéd a partnerek között, ami végül eredményre is vezetett. A felek egyenrangú tagként tekintettek egymásra, ami alapvető fontosságú egy probléma megoldásánál.

Ha szeretnéd te is elsajátítani a módszertanban rejlő lehetőséget, akkor tarts velünk a következő képzésünkön.