Gyere és ülj velünk körbe!

2017. 03. 22. | Írta: Wieland Veronika | Kategória: Cikkek, hírek, írások

A Circle Way módszer ereje önmagában a körben rejlik. A kör az a hely, ahol az emberek figyelni tudnak egymásra, meghallgatják egymást, közösen tudnak gondolkodni, alkotni és együtt dolgozni. A technika, ami 5-10 főtől kezdve egészen akár egy 80-100 fős csoportoknál is működik. A május 12-i Circle Way képzésünk kapcsán Kató Csaba, tanárt, coachot kérdeztük Kör-módszeres tapasztalatairól.

A beszélgetésünket Csaba azzal kezdte, hogy a Kör-módszer egyszerű és nagyszerű. „Az egyszerűsége az, amitől jól működik. Magát a csoportmunka ősét ragadja meg, hisz’ olyan, mintha a tűz körül ülnénk, ezáltal egy olyan teret, hangulatot teremt, ami azt eredményezi, hogy szabadon, természetesen folyik a beszélgetés, a gondolatmegosztás, az eredmények megszületése. Az egyszerűsége mellett azonban van benne valami különleges szertartásosság, egyfajta rituálé, ami által egyszerre tűnhet mesterkéltnek és természetesnek. Ez az, ami megadja a csoportmunka dinamikáját. A csapatmunka lényegi elemeit, szerepeit mesterkélten ragadja ki, ezáltal még nagyobb figyelmet és jelentőséget tulajdonítva azoknak.”

Gyakorlati alkalmazás

Csaba tanárként, coachként egyaránt alkalmazza a Circle Way-t. A tréninget követően szinte egyből bevetette egy hónapok óta húzódó folyamatnál, ahol akkor már elég nagy volt az egymásnak feszülés, a közös, mindenki által támogatott döntés pedig nagyon távolinak tűnt. A Circle Way egy olyan keretet adott, ahol mindenki ki tudta mondani a véleményét, és az addig jellemző egymásra reagálás helyett a csoportdinamika észrevétlenül átalakult, és egy mindenki által elfogadott döntést tudtak meghozni. Mindösszesen 1 óra alatt 10 és 20-25 fős csoportoknál egyaránt eredményre vezetett.

Résztvevői visszajelzések

Ma sok esetben megmondják mit és hogyan kell gondolnunk, milyen folyamatot kell követnünk, kinek mi a feladata… Nem is kell gondolkozni, csak megyünk a jól kitaposott sémák mentén. És akkor jön valaki, egy tanár, egy vezető, aki elhelyez valamit a terem közepén, kéri, hogy üljünk körbe, majd megkérdezi, hogy ki vállalja a különböző szerepeket, mint időfelelős, őrző, író… „Igen, a résztvevők is furcsán néztek rám. Mit akarok én itt ezzel a szertartásszerű dologgal, amikor eredetileg gyorsan, eredményes döntés meghozatala volt a cél. Aztán ahogy elmondták, azt tapasztalták, hogy mindez működik, mert magasabb szintre emeli az egymás iránti tiszteletet, s szabadabb gondolatkifejezést eredményez. És ezt már csak én teszem hozzá, de egyértelműen látszik, hogy a felelősségérzetet is nagymértékben növeli azáltal, hogy a szerepek cserélődnek, a felelősség mindenkihez eljut és ott is marad” – foglalta össze személyes tapasztalatait a szakember.

A tréning, ahol a módszert elsajátítottam

„Az egy napos tréningen sokkal többet kaptam, mint egy módszer. A saját élmény és a technika átadása nagyon természetesen egészítette ki egymást, és azáltal, hogy saját téma behozatalára is volt lehetőség, nagyon hasznos ötletekkel is gazdagodtam egy olyan projekt kapcsán, amivel egyáltalán nem gondoltam, hogy ezen a tréningen fogok tudni haladni. A nap végén pedig azt tudtam mondani, hogy ez a módszer bizony az enyém. Azóta ez a képzés elég magasra is tette a mércét” – emlékezett vissza Csaba a tavaly májusi képzésünkre.

Reméljük te is kedvet kaptál a Circle Way módszerhez. Várunk szeretettel a május 12-i képzésünkön.

 

 

 

Aktuális TIPP:

Facilitátor Kickstart
MagnetHáz, 2017. április 24-25.

Érdekel a facilitáció, megbeszélések, workshopok eredményes levezetése, de egy 1-2 napos képzés elsőre soknak tűnik? A 3+3 órás Facilitátor Kickstart projektet éppen erre találtuk ki. Gyere és próbáld ki!

Jelentkezés és bővebb információ: ITT 

 

Akciós eszközök parádéja 2017. április 03-ig:

 

250 Pin it Leaf szúrható levél: vegyes szín

bruttó: 1 982 Ft

AKCIÓS ÁR: 1 685 Ft
Tovább >>

WorkshopEtui Pin-It

bruttó: 35 848 Ft

AKCIÓS ÁR: 30 470 Ft
Tovább >>

 

 

 

Urban FlipChart: fekete filc

bruttó: 172 834 Ft

AKCIÓS ÁR: 155 550 Ft
Tovább >>