A dubaji Expo2020 egy facilitátor szemével

2022. 03. 28. | Írta: Mokos Katalin | Kategória: Élmények

Nagy vágyam vált valóra azzal, hogy eljuthattam az EXPO2020 dubaji világkiállításra.

Mindig is érdekelt az innováció, a társadalom bármilyen területéről legyen szó. Úgy gondoltam, hogy az expón nagy dózisban kapok majd belőle, és bizony nem tévedtem, hatalmas élmény volt! A COVID alatt kiszikkadt agyam teljesen felvillanyozódott… 😊

Közel 200 ország vesz részt az expón, szemet és elmét gyönyörködtető kreativitást tükröző pavilonokkal.

„Legyél tanúja egy új világ születésének”

– hirdetik és megelevenedik előttünk a jövő.

Bíztatlak, hogy kattintsatok az expó weboldalára és tegyetek egy virtuális túrát, higgyétek el, megéri!

Világkiállítás több mint 30 ezer önkéntessel

Én mégsem a minden elképzelést felülmúló audiovizuális effektekről, a mesterséges intelligenciáról, az ételkiszállító robotról és a tikkasztó sivatagi levegőből esőt kinyerő környezetvédelmi megoldásokról szeretnék írni, hanem arról a sokszínű csapatról, amely az expó bábeli zűrzavarában higgadtan, végtelen türelemmel és kedvességgel gondoskodik a látogatókról és működteti ezt a hatalmas gépezetet lassan fél éve. A pavilonok munkatársai mellett 30 ezernél is több önkéntes dolgozik a világkiállításon, akik 135 (!)-nél is több nemzetiséghez tartoznak!

A sikeres együttműködés kulcsa a jól definiált keretek

Egy ilyen nagy létszámú és színes társaság csak akkor működhet összehangoltan, ha jól definiáltak a keretek, amelyek minőséget szabnak meg és irányt mutatnak.

A napi rutint szabályozó hard tényezőkön túl az attitűdöt meghatározó soft elemek is nagy szerepet kapnak. Az önkéntesség szinte minden viszonylatban ugyanazt jelenti – „hiszek valamiben, fontos nekem, az ügy mellé állok, elköteleződöm”. Legtöbbjüknek vélhetően az expó szellemisége vonzó, az a bizonyos szándék, ami megteremtette a világkiállítást.  Az egyének motivációja, ami vezeti őket egy ilyen döntésben, sokféle lehet: tanulás, tapasztalatszerzés vagy egyszerűen részt venni egy „buliban”, ami ebben a formában egyszeri és megismételhetetlen.

A facilitációs szemlélet egyik alapelve az önkéntességen alapuló elköteleződés.

Ennek erejéről és igazáról ismételten megbizonyosodhattam, „ügyfélként” élvezve egy kifogástalan csapatmunka eredményét.