Erősítsd a kreativitást és a motivációt moderációs eszközökkel!

2018. 02. 23. | Írta: WWieland | Kategória: Tippek

A moderációnak milyen kulcsfontosságú szerepe van egy-egy konkrét téma feldolgozásában, egy-egy nagyobb horderejű döntés meghozatalában vagy akár egy szervezet stratégiájának kidolgozásában. Sokan nem is gondolják, hogy egy sikeres moderációhoz nemcsak egy felkészült facilitátorra van szükség, hanem bizony különböző moderációs eszközökre is. A jól megválasztott színek, kártyák, filctollak ugyanis pozitív hatással vannak a résztvevőkre, motiválják és kreatív gondolkodásra sarkalják őket. És hogy melyek ezek az eszközök?

Mielőtt elmélyedünk a hasznosabbnál hasznosabb moderációs eszközök tengerében, fontos hangsúlyoznunk, hogy a moderáció hatékonysága természetesen nemcsak az eszközökön múlik.

Az viszont biztos, hogy a rossz minőségű eszközök – mint például a fakó filctollak, a folyamatosan leeső post itek, cetlik – elterelik a résztvevők figyelmét az éppen folyó folyamatokról és nem segítik az összpontosítást, koncentrációt.

Hogy ez ne történjen meg, az egyes moderációs technikák mellé szuper eszközöket párosítottunk.

Bemelegítés 1 pont kérdéssel, Priorizálás több pont kérdéssel, Vernissage – főszerepben a jelölőpontok

Ezek az apró kis pontok segítik a teendők és ötletek megoldásának priorizálását. Segítségükkel a résztvevők egyszerűen és látványosan kifejezhetik véleményüket, érzéseiket az ötletekkel, témafelvetésekkel kapcsolatban. A több színben is kapható jelölőpontok tehát az ötletek és feladatok gyors priorizálásában, skálázásnál, szavazásnál lehetnek segítségedre.

Ezeket keresd a webshopban:

A nagyobb méretű, 39 mm-es fehér pöttyöket tetszőlegesen lehet színezni, rajzolni, egyéni szimbólumokat rájuk írni. A szimbólum matricák leginkább értékeléseknél, szavazásoknál lehetnek segítségedre, használatukkal könnyebben meg tudod ragadni a lényeget és kialakítani a struktúrákat.

Ezeket keresd a webshopban:

Ötletgyűjtés – főszerepben a moderációs kártyák

Egy workshop vagy megbeszélés akkor igazán jó, ha a résztvevők aktívak és szívesen el is mondják véleményüket. A különböző, eltérő nézőpontok inspirálóan hathatnak, összegyűjtésük, csoportosításuk viszont sokszor nem könnyű feladat. Ebben lehetnek segítségedre a különböző kártyák. Ha nincs kéznél pinwand tábla, akkor sem kell aggódnod, hiszen az öntapadós és elektrosztatikus kártyák szuperül használhatóak.

Ezeket keresd a webshopban:

Kézírás fejlesztése – főszerepben a jegyzetfüzet

De mit érnek a színes, szuper moderációs eszközök, ha a kézírásunk kevésbé olvasható vagy kevésbé szép. Ha szeretnéd fejleszteni az írásképedet, segítségedre lehet sorvezető jegyzetfüzetünk.

Ezt keresd a webshopban: