Gondolatok a konferenciák utóéletéről

2021. 11. 09. | Írta: Zsargó Szilvia | Kategória: Élmények

Az ősz a konferencia- és rendezvénydömping időszaka. Ilyenkor sokan kihasználjuk a lehetőséget és igyekszünk minél több szakmai eseményt meglátogatni, online becsekkolni. Jó esetben csillogó szemmel hallgatjuk az előadásokat, akár jegyzetelünk is, inspirálódunk. Gyakran még a szikra is megjön, hogy szuper, ezt a következő projektembe be fogom építeni…

Vajon mi lesz egy hét, vagy egy hónap múlva?

A névjegykártya csere-berén, új LinkedIn ismerősök szerzésén túl mennyi haszna lehet egy konferenciának? Mennyire sikerül az elhangzottakat beépíteni a mindennapi munkánkba, a lejegyzett értékes gondolatokat valóban a gyakorlatban alkalmazni?

Rajtunk, résztvevőkön múlik, hogy mennyire vagyunk ott fejben, mennyit teszünk bele, mennyit veszünk ki belőle, viszünk magunkkal, és építünk be a mindennapi működésünkbe, munkánkba.

Workshopokon gyakran indítanak azzal, hogy mi az elvárásunk, mivel lennénk elégedettek az esemény végén. Egy nagyobb rendezvényt azonban ritkán nyitnak ilyesmivel, ezért is érdemes magunkat előre ráhangolni. Főleg, ha online eseményről van szó, ahova elég csak behallgatni, és a kamerát, mikrofont nem csak ki lehet, hanem gyakran ki is kell kapcsolni.

GONDOLD ÁT ELŐRE, HOGY MILYEN CÉLLAL VESZEL RÉSZT

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az élményből, érdemes előre átgondolni, hogy miért is megyünk oda, mi az, amire különösen figyelni szeretnénk, hogyan szeretnék működni.

SAJÁT JEGYZET KINCSET ÉR

A konferencia alatt célszerű rögzíteni az ott hallottakat, látottakat. Lehet ez egy vázlat, grafikus jegyzet vagy fénykép, a legfontosabb az, hogy nekünk legyen egyértelmű és emlékezetes. És lehetőség szerint tegyük ezt abba a füzetbe, jegyzettömbbe, amit napi szinten használunk. Így elkerülhetjük, hogy egy sokadik elkallódott A4-es papírunk legyen. Online konferencia esetében semmiképp se ringassuk magunkat abba a hiú ábrándba, hogy majd küldik a linket, és visszanézem. Na ez az, ami szinte sosem valósul meg, és valljuk be a ráfordított idő, energia megtérülése nagyon minimális lenne.

DÖNTSD EL, HOVA ÉS HOGYAN FOGOD BEÉPÍTENI AZ ÚJONNAN SZERZETT ISMERETEKET TAPASZTALÁSOKAT

Záráskor pedig nagyon hasznos tud lenni, ha még frissiben újra végig gondoljuk, hogy a hallottak hogyan segíthetnek minket a későbbiekben. Sőt, ha valóban maximalizálni szeretnénk a hatást, röviddel az esemény után összeülhetünk a kollégákkal egy utókövető workshopra, online megbeszélésre, de akár magunknak is befoglalhatunk a naptárba egy kis időt a tudatosításra.

Munkáltatóként szintén tudjuk segíteni a kollegákat a ráhangolódásban és az aratásban egyaránt. Konferenciaszervezőként pedig fokozhatjuk a rendezvény hasznosságát egy előzetesen kiküldött, ráhangolódást segítő kérdőívvel, teszttel, utólag egy jól strukturált összefoglalóval, alaposan előkészített utókövető eseménnyel.

Tagadhatatlan tény, hogy a konferenciák egyik legfontosabb helyszíne a büfé és a breakout roomok. Mégis, ha már ott vagyunk, érdemes a lehető legtöbbet kihozni a szakmai részből is, hogy a befektetett pénz és idő busásan megtérüljön.

Ha magadra ismertél, mint „tipikus konferenciarésztvevő”, és tetszik a gondolat, hogy a valódi eredmény és a megtérülés érdekében következő alkalommal egy picit több időt szánj önmagad felkészítésére és a nyomon követésre, akkor azt javaslom, tegyél egy próbát.