Tudatos jelenlét a facilitációban

2017. 08. 09. | Írta: WWieland | Kategória: Tréning

Facilitátorként egy-egy megbeszélés vagy workshop levezetésénél kiemelten fontos semlegességünk megőrzése, azonban talán még ennél is fontosabb az, hogy a facilitátor milyen minőségben van jelen. Mennyire tud hatással lenni a résztvevőkre, mennyire tudja kihozni a csoportból a legtöbbet… A kulcs a tudatosságban rejlik.

Ez inspirálta Wieland Veronikát és Sivó Imrét az október 10-i Tudatos jelenlét a facilitációban tréning kidolgozására.

„Minden egy kellemes beszélgetéssel indult, ahol is Sivó Imre, szervezetfejlesztő, vezetési tanácsadó, és executive coach-csal azt keresgettük, hogy az ismert facilitátori kompetenciákon túl, mi mindenen múlik egy workshop sikeressége. Mi lehet az a plusz?”

– avat be bennünket Wieland Veronika, tréner, facilitátor a képzés gondolatának megszületésének körülményeibe.

Miben különbözhet, ha a facilitátor technikailag jól levezeti a meetinget attól, amikor személyes jelenlétével hozzájárul a találkozó sikeréhez? Az igazi különbség jelenlétnek a minőségében, mélységében, tudatosságában rejlik. Észlelni azt, amikor elrugaszkodik a csoport a saját realitásától, vagy amikor túl hamar ítélkeznek a dolgok felett, esetleg azt, amikor olyan terhet akarnak a facilitátorra tolni, ami semmiképpen sem az övé, alapos felkészültséget és minden ítélettől mentes, szabad figyelmet igényel.

„Egy jó facilitátornak ismerni kell a folyamatokat, a megbízói igényeket, módszertanokat, de legfőképpen önmagát. Az eredményes facilitáció alapja az önismeret és a tudatosság. Tudatos jelenlét, a figyelem tudatos irányítása, szándék szerinti döntések meghozatala, megfelelő beavatkozás megvalósítása vagy éppen tudatos elhagyása. Mindez önmagunk, reakcióink, „dobozaink”, határaink, mozgatórugóink ismerete nélkül lehetetlen”

– emelte ki Veró.

Facilitátorként nem az irányítás a cél, hanem a vezetés, a folyamat mederben tartása azáltal, hogy felismerjük azokat a szélsőséges, speciális helyzeteket, amiket a csoport, egy konfliktus, maga a téma, vagy esetleg mi magunk, mint facilitátorok generálunk. Ehhez bizony mindvégig semleges, külső nézőpontból kell tudnunk szemlélni a külső és belső történéseket.

A Tudatos jelenlét a facilitációban tréning

önismeretre, semlegesség megőrzésére és tudatosságra épít.

Gyakorlott facilitátorként, vezetőként fontosnak tartjuk, hogy ezek ne csak elméletben legyenek meg, mint fontos készségek, hanem a résztvevők már a tréning során is gyakorolják a saját érzéseik, gondolataik kezelését, figyelmük kint tartását, ítéleteik elengedését. Célunk, hogy a facilitátori kompetenciákon keresztül nézzenek önmagukra, képesek legyenek felmérni, hogy valóban semlegesek-e egy adott szituációban és saját érzéseiken, félelmeiken, berögződéseiken felülemelkedve, a lehető legjobb döntést hozzák.

A képzés sajátossága, hogy a másfél napos képzés két napja között lévő néhány hét lehetővé teszi, hogy az első napot követően a résztvevőknek legyen alkalma arra, hogy a tanultakat beépítsék, figyelgessék önmagukat, reakcióikat, és a következő fél napra, mindezt behozva, még célirányosabban tudjanak dolgozni önmagukon.

Ha te is szeretnéd magasabb szintre fejleszteni facilitációs képességed, fontos számodra a tudatosság, akkor szeretettel várunk a következő Tudatos jelenlét a facilitációban képzésünkön.